Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ministarstvo zdravlja RS: Registrovano novih sedam slučajeva zaraze koronavirusom

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske objavilo je u subotu ujutru da je od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u laboratorijskim analizama u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS potvrđeno prisustvo novog koronavirusa kod još sedam osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o četiri žene i tri muškarca. Od tog broja jedna osoba je iz Banjaluke i šest osoba iz Gradiške. Svi se nalaze u izolaciji i njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 16.519 osoba, a iz nadzora ih je izašlo 2.239.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je da su u tom bh. enitetu do sada potvrđena 162 slučaja oboljelih od COVID-19.

‘Kod 74 uzorka, koji su rađeni u toku jučerašnjeg dana, je sedam pozitivnih. Tako da u RS sa jutrošnjim izvještajem imamo 162 slučaja pozitivna na novi koronavirus, od čega su 91 muškarci i i 71 žena’, kazao je Šeranić.

Kazao je i da su među jučer testiranim i četiri osobe iz karantina u Šamcu, te da su svi bili negativni i da su potom upućeni u svoje lokalne zajednice.

‘Kada je pitanju Klinički centar, tamo trenutno imamo 28 osoba, koje se nalaze na klinici za infektologiju, gdje se liječe osobe sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom kojih je 25, dok od danas imamo tri osobe na respiratoru. Kada je u pitanju broj osoba koje se liječe sa laškom kliničkom slikom njih je 15’, rekao je Šeranić.

Ministar Šeranić je istakao da su na bh. graničnim prelazima koji se nalaze u RS-u osposobili karantine u Brodu, Šamcu i Gradiškoj, a da će od danas u funkciji biti i karantin u Rači.

Ono na šta je ukazao je i činjenica da su među jučer testiranima bili i kontakti doktora medicine iz Doboja.

‘Moram reći ovom prilikom da su svi nalazi koji su utvrđeni negativni od samih kontakata što je dobro za čuti. Dobojsko područje zajedno sa Domom zdravlja i regionalnim centrom Instituta za javno zdravstvo u Doboju će odraditi sve epidemiološke mjere i preporuke koje je potrebno da urade’, pojasnio je Šeranić.

Istakao je da će nastaviti da testiraju sve građane iz karantina na graničnim prelazima, kao sve one koji su bili u direktnom kontaktu sa osobama koje su bile pozitivne na koronavirus.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,