Nedjelja, 29. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo sigurnosti BiH traži vještačenje navodne droge u TE Gacko

Preuzmite sliku

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odbacuje navode Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da je prilikom spaljivanja oduzete opojne droge u Termoelektrani Gacko prošle sedmice, na bilo koji način moglo desiti da dio droge ne bude uništen.

Komisija za uništavanje opojnih droga Vijeća ministara BiH taj proces vodi u skladu sa najvišim standardima i vrlo strogim procedurama, gdje se cjelokupan proces dokumentuje te provodi pod stalnim nadzorom pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), gdje SIPA vrši prijevoz i osigurava oduzetu opojnu drogu od mjesta skladištenja do mjesta uništavanja te osigurava i samo mjesto uništavanja.

Proces podrazumijeva da se droga prilikom izuzimanja iz prostorija sudova i policije, prethodno vještači, mjere količine i pakuje u specijalne vreće.

Transport se vrši u vozilima SIPA-e, koja su također zapečaćena, prevozi do samog mjesta za uništavanje te uz obimnu i detaljnu fotodokumentaciju, koja je urađena i u ovom slučaju, vrši spaljivanje u prisustvu članova komisije i policije.

Zbog toga isključuju bilo kakvu mogućnost da pronađena supstanca u krugu termoelektrane Gacko, može biti droga koja je namijenjena za uništavanje i izražavaju sumnju u porijeklo te materije.

Između ostalog, prilikom transporta, vozila i droga nikada nisu bila u blizini prostorija gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

Pozivaju nadležno tužilaštvo u Trebinju da pronađenu sumnjivu materiju dostave na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su pružali podršku u cjelokupnom procesu, kako bi utvrdili da li se radi u istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju u porijeklo te materije.

Ovo je potrebno iz razloga jer se količine pronađene materije, koje je danas saopćio MUP-a RS, ne podudaraju ni sa jednom evidentiranom količinom droge koja je vještačena prije uništavanja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje