Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministar zdravstva TK Božo Jurić za kojeg su tvrdili da nije član HDZ-a za vrijeme radnog vremena bio na zasjedanju HNS-a u Mostaru

Preuzmite sliku

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić prisustvovao je sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) prošle sedmice u Mostaru. Na ovo su saopćenjima za javnost ukazali iz Kluba zastupnika SD –a u Skupštini TK te predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić.

“Ako laže koza ne laže rog.”, poznata je narodna izreka koja nam poručuje da se uvijek nekako odamo u laži.

Naime predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, gostujući u “Dnevniku D” FTV-a je pokušao negirati koaliciju sa HDZ-om u TK koja je protivna kongresnim odlukama SDP-a kazavši tada da je Božu Jurića za ministra predložila PDA Mirsada Kukića.

Nikšić je tada rekao da ima jasnu potvrdu kad je Božo Jurić izašao iz HDZ-a. Šta sad? Da uzimamo biografije ko se nekad očešao o neku partiju – rekao je Nikšić.

Da još jedanput podsjetimo Nermina Nikšića, Božo Jurić se nije tek i samo “očešao”, nego je na posljednjim Lokalnim izborima 2020. godine, bio na listi ove stranke i osvojio je 233 glasa.

Nakon Nikšićeve izjave, predsjednik HDZ-a u TK Danijel Nikolić izjavio je kako Božo Jurić, novi ministar zdravstva TK, uživa punu podršku HDZ-a!

Tako je Jurić nastavio dobru saradnju sa svim dužnosnicima HDZ-a BiH pa je u petak za vrijeme radnog vremena prisustvovao ispred delegacije HDZ-a sastanku IX. zasjednja Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Naravno, u demokratskom društvu jedno od osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda je i političko pravo koje jamči pravo na sudjelovanje u civilnom društvu i politici.

Kao Klub zastupnika SDBiH u Skupštini TK pitamo predsjednika SDP-a Nermina Nikšića na koji način HDZ nije u vlasti u TK, ako ima svog ministra? Je li ovaj ustupak način vraćanja duga Mirsadu Kukiću, kao i vraćanje Kukića na čelo RMU Banovići preko Federalne vlasti i ruku HDZ-a? – saopćio je danas Klub zastupnika SD –a u Skupštini TK.

Na ovo je ukazao predsjednik Kluba DF-a Mahir Mešalić jer je ranije rečeno da Jurić nije član HDZ-a.

“Ministar zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Božo Jurić, čovjek za koga su rukovodstva SDP-a i Naše stranke rezolutno tvrdili da je nije član HDZ-a, u petak (radni dan) 04. juna 2021 prisustvuje ispred delegacije HDZ-a sastanku 9. zasjednja HNS-a”, napisao je Mešalić.

Dalje je naveo da je Božo Jurić, u pola radnog vremena i u stanju pandemije, aplaudirao i nekim delegatima i govorima poput čovjeka ekstremno-desnih stavova Marija Karamatića čak glasajući za “neke prijeteće rezolucije”.

“Da li je Premijer Vlade TK Kadrija Hodžić upoznat da mu je ministar zdravstva tijekom radnog dana u stanju pandemije ‘službeno’ u Mostaru na zasjedanju HNS-a gdje se pljuvalo po svemu što je građansko u BiH!? Da li je poveo i službeno vozilo i vozača? Da li je ministar za svoje putovanje naplatio dnevnice od građana Tuzlanskog kantona da prisustvuje sastanku HNS-a na kome se govori protiv građanske Bosne i Hercegovine!? Šta na ovo kažu pojedini članovi rukovodstva SDP-a i NS (čitaj na insistiranje Predraga Kojovića) koji su i nas iz DF-a u TK na nekim sastancima Bh. bloka u Sarajevu nagovarali da uđemo u koaliciju sa PDA!?”, pita se Mešalić.

Dalje navodi da je ministar zdravstva TK Božo Jurić prisustvovao sjednici HNS-a dok se u Tuzlanskom kantonu neki vakcinišu “preko štele”, dok kolege studenti sa Univerziteta u Tuzli idu u Beograd na vakcinaciju.

“Bravo eksperti. Kada sam ih upozoravao da su isporučili najvažniji resor zdravstva na Tuzlanskom kantonu direktno u ruke Dragana Čovića, svi su potrčali da me demantuju u svojim medijima da gosp. Jurić nije ni član HDZ-a. I nije tu sporno što je čovjek (ministar Jurić) član bilo koje političke stranke, to je njegovo pravo, već što svi iz koalicije SDP, PDA, NS, HDZ i SBB skakali da to demantiraju na način da dezavuišu i lažu javnost i građane Tuzlanskog kantona. Na moju žalost, znam i koji je farmaceutski lobiji tražio da HDZ preko PDA dobije resor zdravstva u TK, znam i šta mu je zadatak, znam i zašto su prepustili PDA-u rukovođenje UKC-om Tuzla, ali to ćemo obrazložiti nekom drugim prilikom. A pošto su svi negirali i lagali, građane i medije, da je ministar zdravstva TK visokopozicionirani član HDZ-a, možda ga je na Sabor HNS-a poslao gosp. Kadrija Hodžić, a možda i PDA!”, poručio je.

Prisustvo ministra zdravstva TK Bože Jurića je snimljeno kamerama RTV HB.

“Ovoj samozvanoj ‘ekspertnoj’ Vladi TK treba reći glasno i jasno: Na pos’o!”, zaključio je Mešalić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,