Četvrtak, 26. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić povodom migrantske krize danas boravi u Tuzli

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić posljednjih nekoliko sedmica ima intenzivne sastanke sa svim nadležnim institucijama u vezi migrantske krize.

U isto vrijeme održava sastanke sa ambasadorima kako bi i njih upoznao sa razmjerama migrantskog pritiska s kojima se suočava BiH, te zatražio pomoć s obzirom da BiH nema finansijska sredstva za te svrhe. Radončić je početkom februara bio i u Hrvatskoj gdje je razgovarao o ovom problemu, piše Patria.

Radončić je nedavno posjetio i Unsko-sanski kanton gdje je i najveća koncetracija migranata zbog neposredne blizine granice sa Hrvatskom, odnosno EU koje migranti žele da se domognu. Međutim, već tri godine BiH nema sistemsko i adekvatno rješenje za hiljade migranata koji borave u BiH.

Jedan od najvećih problema je i nedostatak policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH koja je raspoređena na granicama BiH sa susjednim državama. Radončić pokušava osigurati sredstva za dodatnih 400 policajaca, iako se govori o 1.200 nedostajućih policajaca.

Ministar Radončić preuzeo je i nezahvalnu ulogu posrednika između nadležnih policijskih agencija kako bi se postigla saglasnost i zauzeo jedinstven stav kada je riječ o migrantskoj krizi.

Radončić je u petak posjetio Banja Luku gdje je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Takav njegov potez naišao je na odobravanje i predstavlja pozitivan pomak u odnosu RS-a prema migrantskoj krizi.

BiH nema vremena za čekanje, na proljeće se očekuju desetine hiljada novih migranata koji će preko BiH pokušati doći do Hrvatske i EU.

Već danas Radončić je u Tuzli gdje će obaviti razgovore sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem. I Tuzla je jedan od glavnih žarišnih čvorova za migrante, a potrebno je pronaći rješenje gdje i kako ih humano smjestiti.

Radončić će ovom prilikom posjetiti i Regionalni ured SIPA-e u Tuzli.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,