Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ministar obrazovanja TK i predstavnici Univerziteta u Tuzli o upisnoj politici

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta mr.sc. Zlatan Muratović, sa saradnicima danas je u Ministarstvu održao radni sastanak sa predsjednikom Upravnog odbora Antom Iljukićem, v.d. rektoricom UNTZ prof. dr. sci. Zumretom Kušljugić, generalnim sekretarom Jasminom Berbić,  i direktorom za ekonomske poslove Fuadom Čergićem, na kojem su razgovarali o ostvarivanju planova i ciljeva rada, kao i aktuelnim temama koje trenutno opterećuju rad Univerziteta.

Sastanak je bio fokusiran na upisnu politiku, a shodno nedavno održanoj tematskoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona posvećenoj obrazovanju. Zbog same kompleksnosti i značaja, a u cilju povezivanja upisne politike sa potrebama tržišta rada, neophodno je ovu problematiku posmatrati iz nekoliko različitih uglova, prije svega sa aspekta potreba tržišta rada, poslodavaca, društvene zajednice, učenika i njihovih roditelja, te škola i fakulteta.

S tim u vezi, sagovornici su se složili da se potreba za tržištem rada nametne kao prioritetni faktor pri kreiranju plana upisa za visoko obrazovanje. Za ovakav pristup potrebna je proaktivnija uloga poslodavaca s jedne strane i mogućnost stimulisanja pojedinih zanimanja od strane ustanova obrazovanja s druge strane. Također, potrebno je upisnu politiku usmjeriti u cilju mobilnosti na tržištu rada, ali i prethodno definirati sami kontekst, odnosno da li se tržište rada posmatra na lokalnom, kantonalnom, državnom, regionalnom ili evropskom okviru.

Ministar Muratović istakao je da podržava svaki vid unapređenja kvalitete obrazovanja i rada Univerziteta u Tuzli:  “Podizanje kvaliteta na javnom univerzitetu, Ministarstvo podupire i svakako želimo da Univerzitet u Tuzli bude visoko plasiran na rang listama, da bude bolji, da našim studentima, omogućimo što bolji ambijent i klimu – za učenje, za sticanje znanja, za zdravu konkurenciju, za mobilnost i internacionalizaciju.”  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,