Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar koji je falsifikovao diplomu podnio ostavku

Preuzmite sliku

Ministar Nudžeim Džihanić iz Goražda u početku je negirao da je falsifikovao diplomu. Potom je na sudu priznao krivicu a u konačnici slučaja koji je otkrio Žurnal Džihanić je podnio ostavku na mjesto ministra finansija.

Ministar Nudžeim Džihanić, osuđen zbog falsifikovanja fakultetske diplome, podnio je ostavku i ministarstku poziciju stavio na raspolaganje Stranci demokratske akcije, potvrdio je Džihanić za Žurnal. Žurnal je u septembru 2016. godine prvi pisao o Džihanićevom slučaju. Nakon istrage goraždanske policije i optužnice, Džihanić je priznao krivicu i osuđen je na uslovnu kaznu od tri mjeseca.

Sud je Džihanića proglasio krivim jer “nije ni stekao stručno zvanje diplomirani ekonomist, niti mu je izdata diploma” kada je u oktobru 2010. godine “sa sačinjenom lažnom diplomom zasnovao radni odnos na neodređeno vrijeme u javnom preduzeću Bosnasko-podrinjske šume”, navodi se u presudi.

Za Žurnal kaže da mu sud nije zabranio da i dalje bude ministar ali je ostavku podnio iz moralnih razloga nakon “velike medijske hajke”.

Ja sam dao svoj mandat na raspolaganje stranci – kaže Džihanić i objašnjava da je sam donio takvu odluku i da ostavka od njega nije tražena iz SDA: Prvo sam svoj mandat ponudio stranci jer me je SDA i imenovala.

On nije mogao komentarisati u kojem će roku SDA odlučiti o njegovoj ostavci.

Diplome lete u nebo

Kada se 2008. godine zaposlio u javnom preduzeću Bosansko-podrinjske šume u Goraždu, Džihanić je priložio diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Poslije je Džihanić postao šefom Sektora za ekonomsko-finansijske poslove u ovom preduzeću a u januaru 2015. godine SDA ga predlaže za ministra finansija u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona.

U biografiji koju je Džihanić priložio prilikom imenovanja on je naveo kako je diplomirani ekonomista a diplomu je stekao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Nakon istrage goraždanske policije, po anonimnoj prijavi koju su dobili nedugo nakon što je Džihanić imenovan za ministra, utvrđeno je da on posjeduje lažnu diplomu.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu jeste studirao, ali nikad i diplomirao. Pritisnut dokazima, ministar mijenja svoju biografiju.

“Nikakvu falsifikovanu diplomu nisam nabavio da bih je upotrijebio kao pravu”, ispričao je Džihanić inspektorima i dodao da mu je predloženo da u Bosansko-podrinjskim šumama obavi pripravnički staž.
“Saopćio sam im da sam apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu”, rekao je tada Džihanić, te dodao da je, prilikom prvog zaposlenja, priložio potvrdu o studentskom statusu.

No, direktor Šuma Kenan Kanlić, poslao je obavijest Skupštini kantona iz koje je vidljivo da je ministar Džihanić prilikom zaposlenja u tom javnom preduzeću umjesto potvrde o studiranju dostavio diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Tu diplomu, kao i radnu knjižicu u kojoj je bila upisana diploma sa sarajevske Ekonomije, Džihanić je preuzeo 13. januara 2015.godine, nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija.

O tom preuzimanju postoje i dvije službene zabilješke koje je potpisao i sam Džihanić. No, kada je policija počela istraživati spornu diplomu, ministra je zadesila nezgoda.
“Nakon što sam podigao dokumente javnog preduzeća Bosansko-podrinjske šume, desilo mi se to da sam ih ostavio na krov automobila zajedno sa radnom knjižicom. Odvezao sam se automobilom i kasnije sam shvatio da sam izgubio sporne dokumente”, ispričao je Džihanić i dodao da je “narednog dana podnio zahtjev za izdavanje duplikata radne knjižice”.

U novoj radnoj knjižici ministra Džihanića je pisalo da je ekonomiju diplomirao na Internacionalnom univerzitetu u Brčkom. I to 2013. godine. Sarajevska diploma iz 2008. godine je iščezla. Diploma na osnovu koje se ministar prvi put zaposlio, položio pripravnički i izborio za poziciju ministra.

Ministar se pred policijom uopće nije sjećao da je svojeručno potpisao službenu zabilješku u kojoj piše da je 13. januara prošle godine preuzeo diplomu Ekonomskog fakulteta u Sarajevu izdatu na ime Nudžeim Džihanić.

Šta je problem?

U razgovoru za priču Žurnala, u kojoj smo prvi objavili informacije o falsifikovanju diplome ministra Džihanića, on je objašnjavao da je u Bosansko-podrinjske šume primljen kao apsolvent i da je kasnije diplomirao te da “ne zna šta je problem”.

Na pitanje da li je prilikom imenovanja na mjesto ministra priložio svoj CV u kojem se navodi da je diplomirani ekonomista sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu kao i da li je nakon što je imenovan za kantonalnog ministra finansija spornu diplomu preuzeo i pri tome potpisao službenu zabilješku, ministar je ostao pri svojoj tvrdnji.

O nikakvoj lažnoj diplomi se nije radilo, ja sam bio u statusu apsolventa, 2013. godine diplomirao i to je to – rekao je Džihanić u septembru 2016. godine novinarima Žurnala.

Tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona podiglo je u novembru 2016. godine optužnicu protiv Džihanića zbog falsifikovanja diplome.

U februaru 2017. godine u Žurnalu smo objavili kako je Džihanić priznao krivicu i postigao nagodbu sa tužiocem. Osuđen je na uslovnu kaznu.

Nekoliko sedmica nakon presude, Džihanić je podnio ostavku na mjesto ministra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje