Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Dodik nadmašio sam sebe: Tvrtko je bio Srbin

Preuzmite sliku

Predsjednik RS Milorad Dodik obratio se na defileu u Istočnom Sarajevu povodom obilježavanja neustavnog dana RS. Kazao je kako je RS spremna braniti svoju slobodu i uživati u njoj. Govorio je i o prvom bosanskom kralju, te rekao da je Tvrtko bio Srbin.

“Dobrodošao je svako ko je za mir i miran život na ovim prostorima. Po prirodnoj, ljudskoj i Božjoj pravdi ovaj prostor pripada Srbima koju su 9. januara 1992. formirali svoju RS. Bio sam na toj osnivačkoj skupštini i ponosan sam na republiku koja je prošla težak put, koju su mnogi omalovažavali, ali nisu uspjeli da je sataru i dovedu do nestanka. Republika i narod su ponosni na svoju slobodu i spremni su da je odbrane. Mi nismo prijetnja nikome, spremni smo boriti se za svoju slobodu, kroz demokratski i politički život. Policijski službenici RS su oni koki su zaduženi za naš miran život svakog dana i noći.

Ljubav prema Srbiji je prirodna

Najznačajniji dio u stvaranju RS dali su borci vojske RS, koja je zajedno sa policijom branila naše domove, u okolnostima u kojima je rad donosio promjene. Mnogi su ostali na braniku ove zemlje. Ovo je dan kada odajemo poštu svima koji su dali život za RS”, kazao je Dodik.

Nakom minute šutnje, Dodik je nastavio:

“Odlučni smo ostati ovdje i nećemo nigdje da idemo. Ljubav prema Srbiji je tako normalna i prirodna. Za one koji iz daleka dolaze i kažu da nešto drugo treba da volimo, mi im kažemo da volimo RS i Srbiju. Ovo je jedan narod, srpski narod koji nikada nije bio bosanski srpski narod nego su bili Srbi. Narod ima pravo na svoj demokratski izraz i okupljanja. To pravo dozvoljavamo i drugima. Ostali smo u BiH jer smo morali, jer je Dejtonski sporazum osiguravao samo mir, nego i novi politički sistem u kojem je RS jedan od najznačajnijih faktora tog sistema. Onog dana kada i ako imaju snage da prihvate Ustav BiH, RS će se u svom ponašanju prilagoditi.

Kriminalcima iz međunarodne zajednice koji nam nekoliko decenija pokušavaju uzeti slobodu, poručujem im da neće proći ni sa lažnim Schmidtom, ovaj narod hoće život i slobodu u ovoj republici. Želimo da Bošnjaci žive u miru, da se razvijaju, nećemo im zaustaviti niti jednu investiciju. Ali nećemo dozvoliti da oni nama zaustave razvoj. Naviknute se na RS. Ne možemo prihvatiti da neki lažni inkvizicijski ustavni sud gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka kažu da je RS stvorena 9. januara. Njima je sporna godina, a ne datum. Tada je bio mir. Ova republika je stvorena u miru, a ona 1. mart nastala je u krvi”, rekao je Dodik.

Sloboda je ključna

Dodao je kako se svojata Tvrtko koji je, kako je rekao, bio srpski vladar, ali može da bude i njihov, ali je nesumnjivo Srbin.

“Ponosan sam na našu istoriju koja je stradalnička, ako koja je istorija slobode ovog naroda. Sloboda je ključna riječ srpskog naroda.

Ova policija neće ni korak na tuđu teritoriju, ali ova policija neće dozvoliti nikome da napravi neku štetu nauštrb srpskog naroda. Okupimo se oko RS, bez nje nema opstanka na ovim prostorima. Niko ne smije da dozvoli bilo koji oblik organizovanja, osim oko RS. Živjela Srbija, živjela RS, živio srpski narod”, kazao je Dodik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,