Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Dodik iznio uslov za svoju ostavku

Preuzmite sliku

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će on podnijeti ostavku i više se neće baviti politikom, ako neko nađe da u dejtonskom ustavu BiH piše da je pravosuđe, osim Ustavnog suda BiH, na nivou države BiH, a ne entiteta.

Naveo je i da po Ustavu BiH pravosuđe pripada entitetima, te da Visoko sudsko i tužilačko vijeće u BiH “nije legalno uspostavljeno” te da se BiH treba vratiti na ustavne pozicije, jer se bez toga postavlja pitanje smisla ove zemlje.

“VSTV je izmišljen samo da bi stranci mešetarili njime u početnim godinama i da bi proveli reformu koja u pravosuđu nije uspjela. I danas to nije uspjelo, jer postoje podanici u pravosuđu koji samo čekaju šta će im stranci reći, ganjaj ovog ili onog…”, rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci dodajući da je VSTV-a potrebno vratiti u ustavne okvire.

U Ustavu, kaže, precizno piše da BiH ima devet nadležnosti, da sve ono što joj nije izričito dato pripada entitetima, među kojima i pravosuđe, piše N1.

“A onda se nađe neki stranac koji to promijeni, čega mi je dosta”, dodao je Dodik i napomenuo da stranci pokazuju da ne postoji država BiH, jer svaka suverena država nema strane sudije u Ustavnom sudu BiH, koji se ne imenuju u BiH i ne znaju jezike te zemlje.

Govoreći o Protokolu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji stupa na snagu 1. februara, Dodik je rekao da vjeruje u obećanja o pomoći saveznog ministra Njemačke o pomoći poljoprivredi BiH.

Istovremeno, je naveo da je privreda BiH “ubijena” mjerama protekcionizma EU, te da o tome govori i prihvatanje njemačkog ministra.

“EU je jača i stabilnija, ima veće podsticaje, a onda nam ovdje osvajaju tržište. BiH je izgubila zbog tog famoznog evropskog puta milijardu KM, a posredne štete u privredi bit će mnogo veće”, naveo je entitetski predsjednik. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,