Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Dodik: Izetbegovićevu tužbu protiv mene Sud je odbacio

Preuzmite sliku

 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su ruske vakcine protiv virusa korona “sputnjik ve”, koje su stigle na sarajevski aerodrom, namijenjene Republici Srpskoj za vakcinaciju medicinskog osoblja u kovid odjeljenjima.

Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je Republika Srpska naručila i platila te vakcine.

– Mi smo se opredijelili za nabavku vakcina kroz program “Kovaks”. Republika Srpska je uplatila 6,5 miliona eura, a taj program ne funkcioniše. Federacija BiH je kasnila sa uplatom i omogućili su da kasnimo u prioritetima za isporuku – naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, predstavnik UN za program vakcina protiv virusa korona je odredio rok za uplatu novca kako bi raspodjela vakcina počela krajem januara ili početkom februara, da bi u svemu tome kod uplate FBiH kasnila.

– Republika Srpska će dobiti vakcine za 6,5 miliona eura, FBiH za ono što je platila i ne idemo više na taj zajednički program. Mislim da je to bila greška. Mi smo mogli da obezbijedimo, a pokušavamo i obezbjediti nove vakcine putem naših kontakata sa Rusijom i Kinom – naglasio je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska tokom februara treba da od Rusije, odnosno proizvođača, dobije oko 100.000 vakcina.

– Da li će to biti u ovakvim dramatičnim okolnostima distribucije vakcina u svijetu, vidjećemo. Mi smo u prioritetu i mi ćemo ih dobiti – poručio je Dodik i istakao da je Srpska spremna da FBiH, ukoliko to zatraži, pozajmi 10.000 ili 15.000 vakcina.

Dodik je izjavio je da je sud odbacio tužbu koju je protiv njega podnio lider SDA Bakir Izetbegović zbog izjave da je njegov otac Alija bio u zloglasnoj “Handžar diviziji” tokom Drugog svjetskog rata.

“Danas sam saznao da je njegova tužba protiv mene podnesena kada sam rekao da je njegov otac Alija Izetbegović bio u `Handžar diviziji`. Saznao sam da je sud odbacio tužbu koju su on i njegova porodica podnijeli protiv mene”, rekao je Dodik novinarima.

Dodik je ranije izjavio da je uloga Bakira Izetbegovića, koji ima prezime, ali nema ime, teška, te da zato svojim prijetnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u “Handžar diviziji” pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

“Postoji istorijska građa, ali i svjedoci koji govore o tome da je Alija Izetbegović bio pripadnik ove nacističke jedinice”, istakao je tada Dodik.

Dodik je rekao da je o učešću Alije Izetbegovića u “Handžar diviziji” pisao čak i “New York Times”, te da se, vjerovatno, Alija pred sam kraj rata, kao i većina muslimana, kamuflirao i priključio partizanskim jedinicama. (oslobodjenje.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje