Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milorad Dodik: Džaferović se obraća privatno, Predsjedništvo BiH je propalo

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na press konferenciji je govorio o obraćanju Šefika Džaferovića u Vijeću bezbjednosti UN-a

“Moje primarno pitanje je sutrašnja sjednica Vijeća bezbjednosti UN-a način na koji ponovo se pokušava putem neovlaštenog prisustva Džaferovića i njegovih saradnika da ponovo iznose privatne stavove bez dogovora o bilo čemu, što nama omogoućava da se i mi tako ponašamo.” kazao je Dodik na početku obraćanja.

“Moram da kažem da je Predsjedništvo BiH propalo, zlopuptorebljavaju se poslovnici, ruši se Ustav BiH. Da bi bilo ko otišao na sjednicu on mora ima odluku Predsjedništva BiH. Te olduke nema. Ako već ide, poslovnička praksa bila je da se obezbijedi zajedničkog utvrđivanje stavova. Ovo je zloupotreba porcedura u saradnji sa nekim zapadnim zemljama. Indikativno je da je to ovaj put State Department pohvalio što govori o tome da je viza Džaferoviću data na vrat, na nos, američka ambasada to je uradila u nedjelju. Sarajevski politčki krug i nekoliko zapadnih ambasada rade na tome da ovu zemlju učine unitarnom, da razgrade Dejton i unište ga.” dodao je Dodik.

“Već sam pisao o generalnom sekretaru UN-a o obraćanju lažnog visokog predstavnika. Apsurdno je da je taj Savjet koji ga nije imenovao,. prihvata njegov izmještaj.

Međunarodni faktor prevdođen SAD i Velikom Britanijom je apsolutno na strani muslimana u  BiH. Mislim da je to pogrešna politika. Neće pomoći stabilizaciji i definitivno će razgraditi BiH. Pretpostaviti je da će Džaferović tamo držati besjedu o lošoj Republici Srpskoj.” kazao je Dodik.

“Ja sam članicama Savjeta bezbjednosti pisao da Džaferović tamo iznosi svoje privatne stavove. Ukoliko takve stavove oni prihvataju onda najjače sile svijeta, prije svega zapadne, podržavaju raspad BiH.” rekao je između ostalog Dodik.

Podsjetimo, na sutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a trebali bi se obratiti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoki predstavnik Christian Schmidt kojem na prošloj sjednici nije bilo omogućeno da se obrati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje