Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milan Tegeltija najavio tužbe protiv medija, novinara, političara…

Preuzmite sliku

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, obratio se danas javnosti uoči nastavka današnje sjednice.

– Vladavina prava podrazumijeva da institucije obavljaju svoj posao i u cijelosti podržavam aktivnosti svih institucija koje su nadležne da ispitaju sve okolnosti ovog slučaja u bilo kojem aspektu. S druge strane, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona, uključujući mene prvog, pa sve ostale. I ja sam podložan svim zakonima u Bosni i Hercegovini. Međutim, vladavina prava podrazumijeva da niko nije iza zakona uključujući i novinare i sve ljude koji obavljaju sve funkcije uključujući i novinare, jer to što ste novinar vam ne daje pravo da kršite zakon ili da radite krivična djela – rekao je Tegeltija, pa nastavio:

– Zbog toga najavljujem sljedeće poteze: zajedno sa mojim pravnim timom biće poduzeta pravna akcija koja podrazumijeva podnošenje građanske tužbe za klevetu protiv svih medijskih kuća i pojedinačnih novinara, političara i drugih osoba koji su svojim izjavama u javnosti iznijeli ili prenijeli netačne tvrdnje iz kojih proizilazi da sam počinio bilo kakvu koruptivnu radnju. Drugo, ovakve tužbe biće podnijete inostranstvu, posebno u Njemačkoj – kazao je.

– Treće, podnošenje krivičnih prijava nadležnim tužilaštvima protiv osoba koje su svjesno konstruisale i plasirale lažne vijesti koje su imale za cilj stavljanje mene u kriivčni i disciplinski progon. Četvrto, podnošenje disciplinskih prijava protiv nosioca pravosudnih funkcija koji su se upekli u tekući krivični postupak pred Tužilaštvom BiH, sugerišući Tužilaštvu da bi ja u postupku morao imati status osumnjičenog. I zadnje podnošenje prijave Evropskom sudu u Strazburu protiv sudije tog Suda, Farisa Vehabovića koji sa svojim javnim izjavama direktno upleo u postupke – najavio je Tegeltija. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,