Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migrantima zabranjeno slobodno kretanje, svi moraju u prihvatne centre

Preuzmite sliku

Odluka se privremeno primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti odluku.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o ograničenju kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini da bi se minimizirale posljedice i spriječilo širenje koronavirusa.

Odlukom se ograničavaju kretanje i boravak stranaca koji nemaju važeće identifikacijske dokumente na osnovu kojih se sa sigurnošću može utvrditi njihov stvarni identitet, koji nezakonito borave u BiH, koji su iskazali namjeru za podnošenje zahtjeva za azil i posjeduju važeću potvrdu o iskazanoj namjeri ili koji su podnijeli zahtjev za azil u BiH.

Ograničenja za ove strance odnose se na zabranu kretanja i boravka izvan centara u koje su smješteni, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Služba za poslove sa strancima u saradnji sa ovlaštenim policijskim službenicima entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko Distrikta će strance koji u BiH imaju neki od ovih statusa, a koji se nalaze izvan centara u skladu sa Zakonom o strancima, sprovesti u najbliži privremeni prihvatni centar, prema mjestu u kojem se stranac zatekne.

Odluka se privremeno primjenjuje do prestanka razloga za propisivanje ovih mjera, o čemu će Vijeće ministara BiH donijeti odluku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,