Nedjelja, 16. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migranti ne biraju način prelaska granice, dobro im služi nizak nivo Drine

Preuzmite sliku

Granicu BiH na istoku, od srijede nadzire i 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske. Migranti više i ne biraju način prelaska. Danas ih je 19 uhapšeno u Gacku, a 10 izvučeno iz prevrnutog čamca u Drini.

Ukupno 60 policijskih službenika za sada je dovoljno. Policija RS-a, ukaže li se potreba, pojačaće broj onih koji će pomagati Graničnoj policiji, piše Glas Srspke.

“Policija RS-a, odnosno naše policijske uprave, od februara pružaju pomoć Graničnoj policiji kroz redovan rad i patroliranje na terenu. Mi smo u ovoj godini lišili slobode više od 850 migranata”, kaže Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske.

U pograničnoj opštini Višegrad nadaju se da će migrantska kriza sada biti stavljena pod kontrolu.

U Bratuncu procjenjuju da je broj migranta koji je ovuda proteklih mjeseci prošao i deset puta veći nego prošle godine. Jednostavnijem prelasku u BiH, kažu, doprinosi i porozna granica kao i nizak nivo Drine u ljetnim mjesecima.

“Mi smo u prethodnom periodu sa našom lokalnom stanicom, odnosno centrom u Bijeljini, razgovarali da se otkriveni migranti proslijede nadležnim organima”, kaže Nedeljko Mlađenović, načelnik općine Bratunac.

Na jugu RS-a jučer je uhapšeno 19 migranata koji su u BiH ušli nelegalno. Među njima je i troje djece. RTRS nezvanično saznaje da su privedena i dva lica iz Sarajeva, koja su nelegalno prevozila migrante. Novu grupu Iračana i Sirijaca, policija je privela u kancelariju Službe za strance, odakle će biti vraćeni u Crnu Goru.

Migranti ne biraju način kako da se domognu Evrope. Tako su jučer čamcem pokušali preko Drine da stignu u Tabance, kod Zvornika. Međutim, čamac sa 10 migranata se prevrnuo, ali na sreću niko nije povrijeđen.

“Radilo se o deset migranata koji su bili životno ugroženi na jako visokom nivou Drine. Na sreću, uspjeli smo stići sa spasilačkim službama na vrijeme”, kaže Rajko Jurošević, šef Civilne zaštite Zvornik.

Blizina granice sa Hrvatskom privukla je migrante i na prostor Kozarske Dubice. Navodno su sinoć dovezeni autobusom. Mještani su ih vidjeli u nekoliko sela.

Dok BiH svakim danom postaje sve veći “centar za migrante”, evropske zemlje sistemski se bore protiv migrantske krize. Mađarski parlament tako je podržao zakone koji zabranjuju pružanje pomoći nelegalim imigrantima, uprkos negativnom stavu EU i grupa za zaštitu ljudskih prava. Otišli su i korak dalje te usvojili amandman u kojem se navodi da “strana populacija” ne može da se naseli u Mađarskoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,