Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migranti napustili kamp Lipa: Zapaljen šator u kojem su boravili

Preuzmite sliku

Veliki požar izbio je danas u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća. Vatra je navodno buknula u blizini mjesta gdje se nalazi nafta i agregati koje koriste za električnu energiju.

 • Za sada nema zvaničnih informacija o tome kako je došlo do požara niti da li je namjerno izazvan. Kako je bilo ranije najavljeno iz IOM-a su za danas najavili zatvaranje ovog migrantskog kampa, a više od 1.200 migranata čeka odluku o svojoj sudbini bez krova nad glavom i jer bh. vlasti još nisu pronašli adekvatno rješenje, izvještava FTV.

   

  Podsjetimo, građani Bihaća okupili su se jučer u poslijepodnevnim satima pred ulazom u nedavno zatvoreni Prihvatni centar “Bira” u središtu grada i, po njihovim riječima, spriječili povratak prve grupe migranata iz kampa na lokalitetu Lipa.

  UN u BiH zabrinute razvojem situacije sa privremenim prihvatnim kampom Lipa

  Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) izražavaju zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra Lipa, čije efektivno zatvaranje danas, neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga, negativno utječe na oko 1.200 osoba u pokretu.

  “Sa još, najmanje, dodatnih 1.500 migranata, tražitelja azila i izbjeglica, uključujući žene i djecu, koji su već ostavljeni sami u skvotovima i šumskim kampovima, uglavnom u Unsko-sanskom kantonu, nedostatak hitnih rješenja dovodi ukupni procijenjeni broj ljudi kojima je humanitarna pomoć prijeko potrebna na 3.000” – naglašeno je u izjavi UN u BiH.

  Ujedinjene nacije u BiH izražavaju uvjerenje da se ovakve situacije mogu izbjeći jer kapaciteti i financijska sredstva za rješenja postoje.

  “Ono što je hitno potrebno su jasna i dogovorena rješenja kako bi se osiguralo bolje upravljanje situacijom sa izbjeglicama, migrantima i tražiteljima azila u BiH. Ujedinjene nacije ostaju predane podržavanju svih napora vlasti i lokalnih zajednica u ovom pogledu” – saopćeno je iz UN u BiH. (Foto: RSE)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,