Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Migranti kući poslali 445 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Migranti koji rade u bogatim zemljama poslali su u svoje matične države 445 milijardi dolara u 2016. godini, čime su pomogli svojim porodicama da se izvuku iz siromaštva i pružili im finansijsku stabilnost, pristup obrazovanju, smještaj i zdravstvenu zaštitu, navodi se u novom globalnom izvještaju.

Oko 200 miliona migranata, od čega su polovina žene, slali su novac svojim porodicama u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, objavio je Fond za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Očekuje se da će taj iznos ove godine dostići 450 milijardi dolara. Količina novca koju migranti šalju u svoje matične zemlje povećana je za više od 50 odsto u posljednjoj deceniji, navodi se u izvještaju.

“Zaista je globalni fenomen to da ljudi, usljed nedostatka prilika, moraju da ostave svoje porodice da bi mogli da ih izdržavaju”, rekao je Pedro De Vaskonselos, politički savjetnik u IFAD-u i autor izvještaja.

On je dodao da migracija treba da bude opcija, a ne izbor, ali da je to za 200 miliona ljudi neophodnost.

Najviše uplata došlo je iz SAD (117 milijardi dolara), potom Evrope (115 milijardi dolara) i zemalja Persijskog zaliva (100 milijardi dolara).

Procjenjuje se da migranti godišnje zarade tri biliona dolara i da oko 85 odsto tog prihoda ostane u zemljama domaćinima.

U izvještaju se navodi da porodice u matičnim zemljama primaju u prosjeku 200 dolara mjesečno, što čini 60 odsto njihovog mjesečnog prihoda. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,