Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meteorolog Nedim Sladić govorio o maltretiranju u školi: Hodao sam pognute glave, nisam imao prijatelje

Preuzmite sliku

U okviru projekta “TV SA Mladima” objavljena je i ispovijest Nedima Sladića. Ovog mladića mnogi prepoznaju po preciznom prognoziranju vremenskih prilika, no malo ko zna da je bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Nedimova poruka je jasna. O zlostavljanju ne treba šutjeti.

Za Televiziju Sarajevo ispričao da je nasilje doživljavao u višim razredima osnovne škole te da sjećanja na taj period teško da će izblijedjeti.

– Stvari su se počele komplicirati u 5. razredu, a kuliminirale su u 7. Te tri godine su bile zaista poprilično teške, bilo je tu svega, od početaka koji su djelovali kao šala, a završavali su najčešće udarcima, tučnjavom i uvredama – prisjetio se on.

Sladić je tražio pomoć škole, međutim, prema njegovim riječima, ona je izostala.

– Moja razredna starješina je kontinuirano htjela da sjedim sa tim momkom ikao je znala da me kontinuirano maltretira, iz dana u dan – kaže Sladić.

Vrhunac nasilja doživio je kada su u školskom prostoru s bazenom sklonili Nedimovu odjeću.- Nakon toga su slikali moj spolni organ, tu fotografiju je vidjela cijela škola i tada sam doživio apsolutno poniženje u vidu podsmjeha. Hodao sam pognute glave, to je utjecalo na samopouzdanje, nisam imao prijatelja i danas mi je jako teško sklopiti prijateljstva. Dođete u situaciji da vi razmišljate šta ste pogrešno uradili, bilo je svega što je teško sabrati u jedan obim spoznaje – kazao je, između ostalog, Sladić.

Nakon traumatičnih iskustava, Nedim je odlučio uzvratiti udarce, jer nije znao kako se dalje nositi sa maltretiranjem.

– U tom trenutku meni razrednica smanjuje vladanje na 4 pa na 3. To je jedan od najvećih udaraca, jer sam bio primjeran đak, imao sam sve petice osim njene likovne kulture – kazao je Sladić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,