Petak, 28. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Meron razočaran zbog izjave Brnabić o Srebrenici: Vlada Srbije osporava međunarodne presude

Preuzmite sliku

U razgovoru s predsjednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić, sudija Theodor Meron, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, izrazio je svoje neslaganje i razočaranje u vezi s nedavnom izjavom Ane Brnabić u kojoj je ona porekla da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid.

“Vladi Srbije nije od pomoći da osporava presude jednog važnog međunarodnog suda”, kazao je Meron, koji je sastankom s premijerkom Brnabić završio svoj oproštajnu posjetu Srbiji, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (Mehanizam).

Napomenuo je da je brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju jasno utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine predstavljaju kazneno djelo genocida, također i žalbenim presudama u predmetima Krstić i Tolimir, u kojima je on bio predsjedavajući sudija.

Meron i Brnabić razgovarali su o brojnim temama, uključujući i važnost nastavka saradnje između Srbije i Mehanizma i kontinuitet napora da se osigura pozivanje na odgovornost za ratne zločine na nacionalnoj razini.

U tom kontekstu, Meron je govorio i o pomoći koju Mehanizam pruža nacionalnim vlastima u odnosu na postupke u predmetima u vezi s ratnim zločinima, što je u sklopu mandata Mehanizma, navodi se u saopćenju.

Meron će nakon Beograda posjetiti Bosnu i Hercegovinu, gdje će nastaviti svoju oproštajnu posjetu državama na području bivše Jugoslavije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,