Ponedjeljak, 19. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Memorijalni kompleks Veljaci: Vječni smiraj pronašao Sabid Ibrahimović (FOTO)

U Memorijalnom kompleksu Veljaci kod Bratunca danas je klanjana dženaza i obavljen ukop Sabida Ibrahimovića, jedine identifikovane žrtve zločina počinjenih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Iako još oko tri stotine tijela čeka identifikaciju i ukop, a oko 250 se vode kao nestali, za 12. kolektivnu dženazu u Bratuncu pripremljeno je samo jedno tijelo. Ta činjenica je posljednjih dana izazvala nezadovoljstvo porodica žrtava, koje su najavile javne proteste, kako bi dobile odgovor zašto je proces traženja nestalih i identifikacije pronađenih tako usporen.

Pred skoro dvije hiljade prisutnih dženaza-namaz je predvodio Vahid-ef. Fazlović, tuzlanski muftija, koji je u svom obraćanju naglasio kako Bošnjaci Bratunca tragaju za još skoro 300 nestalih civila i da je proces traženja i identifikacije od posebne važnosti te da ostaje kao obaveza i generacijama koje dolaze.

Također, istakao je on, obaveza Bošnjaka je da grade zemlju koja će biti komotna za sve njene građane i narode. Muftija Fazlović je pozvao sve one koji imaju bilo kakve informacije o zločinima ili o masovnim grobnicama da takve informacije dostave nadležnim institucijama i pomognu procesu traženja nestalih, odnosno procesu kažnjavanja počinilaca zločina.

“Nakon što se ubije nevin čovjek nema veće smutnje i nereda nego to sakriti, ne priznati i ne pokajati se. I nema veće barijere na putu istine i pravde od njihovog poricanja i zanemarivanja. Mi smo na ovom šehitluku ukopali 300 osoba, i došli do pola puta. Treba nam još puno snage. Zato smo odlučno uz porodice, uz udruženja koja opominju sve institucije ove zemlje, koje su dužne da urade mnogo više u ovom trenutku od onoga koliko sada čine, da se pronađu nevino ubijeni, da se nađu njihove kosti i da se dostojno ukopaju u našim šehitlucima”, kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

U ime porodica žrtava prisutnima se obratila 15-godišnja Admira Golić. Ona je naglasila da porodice nisu zadovoljne procesom traženja i dentifikacija, ali da su spremne da istraju i da se još nisu umorile. Pozvane su institucije da nastave traganje za zločincima bez kalkulacija i bilo kakavih ustupaka i pregovora.

“Ratni zločin ne zastarijeva i ako do sada ratni zločinci nisu sudski gonjeni to ne znači da neće biti procesuirani već sutra. A i mi moramo upamtiti. Mi se, kao narod nad kojim je počinjen genocid, nismo umorili i nećemo se umoriti u traganju za pravdom i kažnjavanjem zločinaca. Ima i onih među nama koje je umor stigao, ali mi smo tu da jedni drugima pomognemo, jer mi znamo da onaj ko prestane tragati za zločincem i sam je pomogao zločincu. Mi, žrtve, sa ovoga mjesta, nad tabutom nevine žrtve, molimo sve vas, pojedince, organizacije i institucije: nemojte pomagati zločincima! Nemojte zaboraviti da nas je Svemogući ostavio u životu sa obavezom da tragamo za pravdom. Nemojte zaboraviti da ćemo odgovarati ako tu obavezu ne budemo izvršavali”, kazano je u obraćanju u ime porodica žrtava.

Dani sjećanja na Genocid u Bratuncu bit će nastavljena i u narednim danima, održavanje tevhida u svim naseljima bratunačke općine, a bit će okončana zajedničkim iftarom u naselju Pirići, 16. maja 2018. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje