Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Memorijalni centar Srebrenica obilježio Dan bijelih traka

Preuzmite sliku

U znak sjećanja na ubijene građane i građanke Prijedora, Memorijalni centar Srebrenica danas je obilježio Dan bijelih traka, javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan, vlasti bosanskih Srba su prije 29 godina naredile nesrpskom stanovništvu Prijedora, da na kuće i stanove okače bijele čaršafe, a da prilikom izlaska iz svojih domova nose bijele trake oko ruku.

  • Iz MC Srebrenica navode da su bijele trake samo jedan od dokaza namjere koju su imali pripadnici VRS-a, jer obilježavanjem jedne grupe ljudi koji su pripadnici druge nacije, na tako jasan i vidljiv način s ciljem istrebljenja i protjerivanja, ne može biti ništa drugo do genocidna namjera.

    “Memorijalni centar Srebrenica ne zaboravlja 3.176 ubijenih građana i građanki Prijedora, među kojima sa posebnim žalom se sjećamo 102 djece, čiji je smijeh zauvijek prekinut na najsvirepiji način. Danas šutimo i simboličnom bijelom trakom oko ruke dajemo riječ da se nijedna žrtva neće i ne smije zaboraviti. Memorijalni centar Srebrenica, kao temeljna institucija sjećanja na genocid počinjen nad bošnjačkim narodom u julu 1995. godine, uvijek će s jednakim pijetetom gledati na nevine žrtve Prijedora kao na svoje. Nismo vas zaboravili!”, poručili su iz MC Srebrenica.

     

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje