Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Melanne Verveer naglasila potrebu da se prevaziđu podjele u BiH

Preuzmite sliku

Učešće i rukovodeća uloga žena je ne samo dobra za žene, već od nje koristi može imati cijelokupno društvo.

Tu je poruku prenijela ambasadorica Melanne Verveer, specijalna predstavnica za pitanja rodne ravnopravnosti u okviru slovačkog predsjedavanja OSCE-om, tokom trodnevne posjete Bosni i Hercegovini (BiH).

Na sastanku sa osobljem Misije OSCE-a u BiH održanom u Sarajevu, Verveer je pohvalila napore usmjerene ka tome da se rodna perspektiva ugradi u sve dimenzije djelovanja Misije, od njenog angažmana u radu sa akterima iz sigurnosnog sektora i djelovanja usmjerenog na sprečavanje nasilnog ekstremizma, do promoviranja i zaštite osnovnih sloboda i iskorjenjivanja korupcije.

– Ženama se mora dati prostor da doprinesu procesima donošenja odluka tako što će iskazati ono što vide, misle i čuju. U suprotnom, društva ne mogu napredovati – istakla je Verveer. Djelovanje Misije postepeno pomaže da, rečeno je, to postane stvarnost u Bosni i Hercegovini.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton detaljnije se osvrnuo na napredak koji je država ostvarila od prošle posjete ambasadorke Verveer 2016. godine.

– Nekoliko je svijetlih tačaka na horizontu. Naprimjer usvajanje novih zakona na državnom i entitetskom nivou, koji se bave pitanjima kao što su diskriminacija i nasilje u porodici – rekao je Berton.

Međutim, ti zakoni nisu uvijek praćeni njihovom provedbom, obzirom da sadašnji politički zastoj predstavlja značajnu prepreku napretku – dodao je.

Tokom posjete Sarajevu i Banjoj Luci ambasadorica Verveer se sastala sa ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš, te sa zvaničnicima Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ostali sastanci u okviru njene posjete su uključivali interaktivne diskusije sa predstavnicama civilnog društva iz cijele države od kojih se mnoge fokusiraju na pomirenje i izgradnju mira, kao i na nasilje u porodici, radne ručkove sa poslovnim ženama, načelnicama općina i gradonačelnicama, kao i sastanke s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i gender centrima Federacije BiH i Republike Srpske. Također se sastala sa multilateralnim partnerima koji djeluju u BiH.

– Na javnom predavanju koje je održala u Sarajevu, ambasadorka Verveer se prisjetila svog prvog putovanja u BiH u svojstvu zvaničnice Bijele kuće tokom sukoba. Od tada su, konstatirala je, žene iz BiH nastavile da pokazuju svoju otpornost, odlučnost i snagu, između ostalog i svojom sposobnošću „da pređu preko zamišljenih linija podjela“ i promoviraju pomirenje – navode iz Misije OSCE u BiH.

Ambasadorica Verveer predavanje je završila porukom jedinstva ‘Kad počnemo prevazilaziti naše podjele – naše etničke podjele, naše vjerske podjele i naše podjele između muškaraca i žena – samo tada možemo istinski krenuti naprijed.’ (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,