Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mektić u Istanbulu na konferenciji: BiH ne smije biti žrtva migracije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, na kojem se razgovara o problemu migracija.

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, Bliskog istoka i Azije te brojnih međunarodnih organizacija. Za Bosnu i Hercegovinu taj skup je važan jer na njemu učestvuju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka zapadnoj Evropi, te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje tim procesom.

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija.

Govoreći o problemu migracija ministar Mektić je zatražio od EU i zemalja zapadnog Balkana da se upravljaju tim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija. Posebno je istakao problem krijumčarenja ljudi i da organizovane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac.

Na kraju je istakao da se BiH suočava s dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici EU, ali da ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Zbog toga je Mektić podržao Akcioni plan i predloženu Istanbulsku deklaraciju kojom se definira buduća zajednička saradnja i mjere u oblasti migracija.

Mektić će tokom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskom nivou te s predstavnicima međunarodnih organizacija, saoopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje