Nedjelja, 9. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mektić: SAD će izručiti BiH dvojicu pripadnika ISIL-a

Prema navodima ministra sigurnosti BiH, bit će izručeni državljani te zemlje Ibro Ćufurović i Abdullah Armin Čurto koji je javno prijetio čelniku Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je kako će dvojica bosanskohercegovačkih državljana koji su se borili u redovima oružanih grupa u Iraku uskoro biti izručena bosanskohercehovačkih vlastima a razjasnio je i dvojbe oko njihova identiteta.

Prema navodima ministra Mektića do kraja ožujka vlastima BiH bit će izručeni Ibro Ćufurović koji je do odlaska iz BiH živio u mjestu iz Donja Slapnica kod Velike Kladuše i te Abdullahu Arminu Čurtu koji je postao poznat kada je 2016. godine javno prijetio kako će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Prenoseći izjavu ministra Mektića portal Klix je naveo kako se obojica terorista trenutačno nalaze u pritvoru koalicijskih snaga u kampu al-Roj u sjeveroističnoj Siriji.

Tamo su odvedeni nakon što su zarobljeni u borbama snaga protuterorističke koalicije i ostataka paravojnih postrojbi poraženog kalifata.

Lica s poternice

Za obojicom su ranije raspisane međunarodne tjeralice. Ćufurović je u Siriju otišao još 2013. godine a Čurt vjerojatno 2014. godine.

Mektić je pojasnio kako je završen postupak provjere njihova identiteta a nakon što budu prebačeni iz Sirije bit će predani Sudu i Tužiteljstvu BiH radi procesuiranja.

U izjavi za televiziju N1 dodao je kako su još u toku tehnički dogovori o vremenu u načinu prebacivanja nekadašnjih pripadnika tzv. Islamske države koji su zarobljeni.

Potvrdio je kako se provjerava identitet još nekoliko zarobljenika koji bi također mogli biti izručeni BiH.

Izručenje Ćufurovića i Čurta dio je procesa kojega je inicirala vlada SAD tražeći od država čiji su građani zarobljeni kao militanti u borbama u Siriji i Iraku da ih preuzmu i same procesuiraju.

Takav zahtjev je početkom veljače iznio američki državni tajnik Mike Pompeo. (AJB | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,