Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mektić: Osveta Gordane Tadić, optužnica nebulozna, fiktivna i montirana

Dragan Mektić, poslanik Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine je, na molbu da prokomentariše današnju optužnicu Tužilaštva BiH protiv njega i još tri osobe, kazao da se radi o osveti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

“Pet godina ja govorim kako je Tužilaštvo BIH kriminalizovano, korumpirano i puno nepotizma. Pet godina oni razne istrage provode protiv mene, nema šta sve nisu provjeravali i prikupljali. Na kraju, kad nisu utvrdili ništa, sad kad je izašao moj mandat, onda su sastavili jednu fiktivnu, montiranu optužnicu koja nema blage veze sa ničim. Nebulozna optužnica koja ne govori ništa. Ovo je samo čisti obračun Tužilaštva BiH sa mnom da bi me diskreditovali, prije svega medijski”, kazao je Mektić za N1.

Prema navodima optužnice Tužilaštva BiH, a kako je danas saopćeno iz ove instituciju, dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlasti najviših državnih dužnosnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične suradnje u oblasti vatrogastva, a koji je financiran od strane delegacije Europske unije u BiH a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

“Radi se o donatorskim sredstvima koja su potrošena u skladu sa pravilima EU. EU je nadzirala trošenje donatorskog novca, angažovala revizorsku kuću koja je izvršila reviziju projekta i rekla da je sve OK”, navodi Mektić.

On je prozvao i glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić.

“Da, ona, zato što sam nju najviše prozivao zbog nerada i korupcije u Tužilaštvu BiH. Ja sam znao za to, već sam izjavljivao da ona to priprema, da radi. Nema kakve istrage nisu provodili protiv mene i tražila je samo nekakav način da mi se zbog svega toga osveti i zbog toga sada je napisala je neku monstruoznu, nebuloznu optužnicu koja aposlutno ne odgovara istini i stvarnosti”, kazao je Mektić za N1.

Osim njega, optužnica je podignuta i protiv Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplije. Optužnica se odnosi na kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti i pomaganje u izvršenju kaznenih djela.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje