Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mektebska igraonica u Bijeljini: Kroz različite aktivnosti pripremaju djecu za školu

Preuzmite sliku

U Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina egzistira mektebska igraonica u kojoj se svakodnevno okuplja 20-ak mališana.

„Imamo ukupno 24 djece, a za godinu ih kroz obrazovni proces prođe oko 30. Djeca su uzrasta od godinu i pol do šest, a imamo jednu djevojčicu koja je drugi razred osnovne škole. Mi radimo po originalnom obrazovnom programu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, a na raspolaganju imamo učionicu, trpezariju, igraonicu te u sklopu mektebskog centra i fiskulturnu salu“, kaže Edita Osmanbašić, vaspitačica u mektebskoj igraonici u Bijeljini, u razgovoru za Anadolu Agency.

 • U radu sa djecom učestvuju i Samra Barukčić te koordinatorica Enisa Okanović, profesorica islamske vjeronauke.

  Mektebska igraonica se nalazi u centru Bijeljine, nedaleko od gradskog parka, a djeca uživaju u druženju i učenju.

  “Značajno je za sredinu u kojoj živimo da djeca od malih nogu znaju ko su i šta su. Mi obuhvatamo sve aspekte razvoja djece, obrađujemo različite teme, razvijamo njihove sposobnosti i pripremamo ih da spremni sjednu u školske klupe“, kaže Osmanbašić.

  U mektebsku igraonicu dolaze mališani iz Bijeljine, ali i Janje, a, kako ističu sagovornice, ima bošnjačke djece koja pohađaju i gradske vrtiće.

  Povratak Bošnjaka u Bijeljinu i Janju je bio mukotrpan, ali zahvaljujući Islamskoj zajednici BiH i Medžlisu Islamske zajednice Bijeljina, čiji je rad obnovljen 1998. godine, vraćena je imovina, a u centru grada je uređen moderan i funkcionalan prostor.

  U projekat izgradnje Mektebskog centra uloženo je oko 500.000 KM. Izgrađen je da u punom kapacitetu zadovoljava potrebe rada sa djecom i mladima. Mektebski centar raspolaže sa 500 kvadratnih metara korisnog prostora.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,