Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mehmedović o dogovoru Izetbegovića i Dodika: Uzima se kredit koji FBiH i nije toliko potreban, koliko RS-u

Preuzmite sliku

U nedjelju u Istočnom Sarajevu pao je dogovor između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika o Mehanizmu koordinacije i novom kreditu MMF-a.

Formalno, dobro je da je došlo do bilo kakve vrste razgovora između dva politička lidera u BiH koji imaju značajnu ulogu. Pitanje je zašto je moralo da dođe do sastanka u nekoj od kafana, jer je to ponižavanje institucija BiH. Očigledno je da uz pomoć predstavnika EU dolazi do omalovažavanje institucija.

Suštinski, zavisno od političkog stajališta možemo imati negativan ili pozitivno mišljenje. Opozicione političke stranke oštro napadaju dogovor. Mislim da Dragan Čović nije iskren, jer se radi o Mehanizmu koordinacije na kome je i Čović dugo radio. Ako je on iskreno protiv dogovora, onda može doći do političke nestabilnosti u FBiH. Mislim da je ovo bacanje prašine u oči, te da i on podržava ovaj Mehanizam. Čović je želio da ima kočnice na evropskom putu BiH ako to ne odgovara nekim njegovim političkim ciljevima”, kazao je za N1 Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom Domu Parlamentarne Skupštine BIH.

Mehmedović smatra da je Mehanizam koordinacije stavljen u prvi plan, iako je suština jučerašnjeg dogovora bio kredit MMF-a.

“Za mene je to najviše sporna stvar. Uzimati kredit koji FBiH i nije toliko potreban, koliko RS-u koji je u jako teškoj finansijskoj situaciji. Dodik ne bi ni pristao na razgovor da nije teška situacija u tom entitetu. U šta će se trošiti sredsta, ko će vraćati kredit i ovo će biti novi namet građanima!?”, izjavio je Mehmedović.

Mehmedović smatra da je Mehanizam koordinacije funkcionisao i do sada uz veće ili manje poteškoće.

“Izetbegović je u teškoj političkoj poziciji jer mora razgovarati s onima koji ruše BiH i ne žele evropski put BiH. Kada napravite politički sporazum s takvima onda možete biti zadovoljni.”

Ustavni sud RS-a danas će raspravljati o vetu Bošnjaka na odluku o referendumu u tom entitetu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje