Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mehanizmi EU će biti uključeni u rješavanje problema migranata u BiH

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa Richardom Woodom, šefom Odjela za vladavinu prava u Uredu specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), sa kojim je razgovarao o trenutnoj situaciji sa migrantima u BiH.

Mektić je upoznao prisutne o poduzetim aktivnostima na spriječavanju ilegalnih prelazaka granice, slanjem dodatnog broja policajaca iz SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, kao ispomoć Graničnoj policiji BiH.

Rekao je da su ove mjere rezultirale značajnim smanjenjem broja ulazaka ilegalnih migranata u BiH.

Mektić je napomenuo da se u slučaju potrebe planira slanje i dodatne pomoći Graničnoj policiji BiH kako bi pojačali nadzor i spriječili ilegalne ulaske u BiH.

Dodao je da je ovo problem koji se treba rješavati regionalno i na nivou EU.

Stoga je na sastanku razgovarano i o podršci Europske unije vlastima BiH, kroz mogućnost slanja pripadnika Frontex-a na granice BiH, ali i aktiviranje drugih mehanizma za rješavanje problema ilegalnih migranata u našoj zemlji.

Predstavnici EUSR su pozdravili napore koje ministar Mektić ulaže da se osigura humano rješavanje ovih problema, uključujući posljednji primjer zbrinjavanja migranata u centru u Salakovcu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,