Ponedjeljak, 3. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Medvjedi i vukovi se sve više pojavljuju u blizini porodičnih kuća

Nakon medvjeda koji su prošle sedmice uništavali pčelinjake po općini Kupres, stanovnici nekih sela u toj općini upozoravaju i na sve učestaliju pojavu vukova u blizini porodičnih kuća.

Tako članovi porodice Cvijanović navode da se u kupreškom naselju Olovo u oktobru ove godine medvjed dva puta pojavio blizini kuća, a u zadnjih sedam dana vuk je oko porodičnih kuća viđen nekoliko puta usred dana.

“Mislimo da se radi o dva različita vuka, s tim da je jedan od njih viđen prošli sedmice kada se šetao po selu, a danas ponovno na cesti kada ga je udarilo vozilo, ali je vuk bez većih ozljeda pobjegao iznad ceste”, kazali su iz obitelji Cvijanović.

Također i oni, kao i kupreški pčelari, apeliraju na nadležne institucije da nekako riješe ovaj problem zbog opasnosti za stanovništvo i djecu koja pješke idu u školu.

Naime, prošle sedmice na području Kupresa medvjedi su sljedeći instinkte za hranom sve češće silazili u selo te uništavali na desetine pčelinjaka.

Medvjed se, kažu kupreški stanovnici, udomaćio na području općine, a već je posjetio pet pčelinjaka koji se nalaze nedaleko od porodičnih kuća te uništavajući košnice i pčelinje zajednice pričinio veliku štetu, a pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se obraniti od neželjenog gosta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,