Četvrtak, 23. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Međunarodni dan bijelih traka bit će obilježen i u Tuzli: Organizovan prevoz za Prijedor!

Omladinski pokret “Revolt” u saradnji sa građanskom inicijativom “Jer me se tiče” poziva građanke i građane da obilježe Međunarodni dan bijelih traka u Prijedoru, 31. maja 2015. godine. Obilježavanje će se, kao i prošlih godina, odvijati šetnjom kroz glavnu gradsku ulicu, te polaganjem ruža sa imenima ubijene djece, na glavnom prijedorskom trgu.

Prevoz iz Tuzle je organizovan i svi zainteresovani mogu se javiti na broj telefona +387 62 355 326.

Građani i građanke Tuzle, pored odlaska u Prijedor, svoju podršku mogu dati dolaskom na uličnu akciju u nedjelju, 31. maja u 13:30h na trgu kod “Ismeta i Meše”. Simboličnoj akciji priključili su se i lokalni kafići Urban Beatz, Bunt, Sloboda i Intermezzo. Svi zainteresovani bijele trake moći će dobiti u pomenutim kafićima kao i na uličnoj akciji. Ovom prilikom pozivamo i sve institucije da na prozore svojih zgrada istaknu bijelo platno kako bi se pridružili borbi protiv poricanja zločina, bez obzira na etničku ili nacionalnu pripadnost žrtava.

Prije 23 godine prijedorski nesrbi su se morali ‘označiti’ bijelim trakama. Kao akt sjećanja i suosjećanja, mi ćemo 31. maja oko ruke nositi bijele trake, koje nisu samo simbol sjećanja na progon, nego i znak trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina.

Ovog puta svoju podršku pružit ćemo i roditeljima ubijene djece te svojim prisustvom u Prijedoru, sa bijelom trakom oko rukava, pridružiti se njihovim nastojanjima za izgradnju spomenika dječacima i djevojčicama koji su ubijeni tokom rata.

Podsjećamo, peticija za izgradnju spomenika ubijenoj djeci, je po protokolu predata prošle godine gradskim vlastima Prijedora, međutim, gradski čelnici se do danas nisu izjasnili o ovoj inicijativi roditelja ubijene djece. Međunarodni dan bijelih traka će, stoga, biti i oblik protesta protiv ovakvog postupanja prijedorske lokalne vlasti.

Pozivamo sve ljude da, barem na 31. maj dođu u Prijedor ili u Tuzlu i stanu rame uz rame protiv segregacije i diskriminacije žrtava, saopćeno je iz ”Revolta”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,