Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara: Potražnja za zdravstvenim profesionalcima raste u cijeloj EU

Preuzmite sliku

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara obilježava se širom svijeta 12. maja, na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine, Međunarodno vijeće medicinskih sestara/tehničara (The International Council of Nurses – ICN), ovaj dan obilježava pod sloganom “Ulaganje u sestrinstvo i poštovanje prava za osiguranje globalnog zdravlja”.

“Prethodnih godina zdravstveni profesionalci bili su pred velikim izazovom pandemije COVID-19. Teret pandemije velikim dijelom nosile su medicinske sestre/tehničari, radeći u nehumanim i često životno ugrožavajućim uslovima, ali predano se boreći za život svakog pacijenta. Pandemija COVID-19 otkrila je niz slabosti zdravstvenog sistema, te pokazala pod kojim pritiskom rade medicinske sestre/tehničari, ali istovremeno je istakla njihovu predanost i hrabrost u borbi sa ovim izazovom”, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Danas, medicinska sestra/tehničar predstavlja profesiju sa ključnim kompetencijama i jasnim mjestom u timu zdravstvenih profesionalaca i sve glasnije dobijaju podršku javnosti, ali vrlo često ih zdravstveni sistem ne prepoznaje kao samostalne profesionalce.

“U ukupnom broju zaposlenih zdravstvenih profesionalaca u javnim ustanovama Federacije BiH za 2020. godinu, medicinske sestre/tehničari čine gotovo polovinu 9.199 (46 posto). Za profesiju medicinske sestre/tehničara više se odlučuju osobe ženskog spola, 3:1 u odnosu na osobe muškog spola. Broj medicinskih sestara/tehničara u 2020. godini na 100.000 stanovnika iznosio je 421 i upola je manji od evropskog prosjeka koji iznosi 840/100.000 stanovnika”, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku medicinske sestre/tehničari se školuju na pet javnih i četiri privatna fakulteta koji imaju organizovan studijski program zdravstvena njega/sestrinstvo.

U školskoj 2020/2021 godini na javne fakultete na navedeni studijski program upisano je 1.651 student dok je u istom periodu na privatne fakultete je upisano 330 studenata. U 32 srednje škole koje imaju smjer za medicinske sestre/tehničare, u školskoj 2020/2021. godini upisano je 1.616 učenika.

“Analizirajući ove podatke možemo zaključiti da se u Federaciji BiH školuje veliki broj medicinskih sestara/tehničara u obrazovnim ustanovama svih nivoa, ali nažalost veliki broj njih odlučuje se na život van granica naše zemlje”, navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Istraživanje koje je provela Međunarodna organizacija za migracije (IOM ) u 2021. godini zaključuje da je iseljavanje iz Bosne i Hercegovine dosegnulo rekordan nivo. Broj nezaposlenih medicinskih sestara/tehničara brzo se smanjuje, a Bosna i Hercegovina bi se na srednjoročnom ili dugoročnom planu mogla suočiti sa nedostatkom medicinskih sestara/tehničara ako se ovaj trend nastavi.

Val iseljavanja zdravstvenih profesionalaca, u najvećem broju medicinskih sestara/tehničara potaknut je nebrigom vlasti i samom organizacijom zdravstvenog sistema. Sa druge strane potražnja za zdravstvenim profesionalcima raste u cijeloj Evropskoj uniji. Razvijene zemlje privlače zdravstvene profesionalce nudeći im bolje uslove rada, mogućnost napredovanja u karijeri, kao i bolji životni standard.

“Neophodno je brzo reagovati da bi se ovaj trend iseljavanja zdravstvenih profesionalaca zaustavio. Sada je pravo vrijeme da se sistemski aktiviraju svi resori vezani za zdravstvo s ciljem stvaranja pozitivnog i motivirajućeg okruženja za medicinske sestre/tehničare. Ulaganjem u sestrinstvo i poštovanjem prava medicinskih sestara/tehničara, njihovim uključivanjem u donošenje odluka važnih za zdravstvo možemo stvoriti jaču i zadovoljniju radnu snagu koja je spremna odgovoriti na sve izazove i rastuće potrebe stanovništva”, dodali su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje