Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni Crveni krst: Zdravstveni radnici i pacijenti izloženi napadima

Preuzmite sliku

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da su “pružaoci zdravstvenih usluga i pacijenti pretrpjeli hiljade napada na zdravstvene sisteme” od usvajanja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, 2016. godine, o zaštiti zdravstvenih radnika u zonama sukoba i kraju nekažnjivosti za takve napade.

Medicinske ustanove i vozila za medicinski transport pljačkani su i uništavani, a zdravstvene usluge, poput kampanja vakcinacije, takođe su se našle na udaru, dodaje se. ICRC je izbrojao 3.780 napada godišnje u prosjeku u 33 zemlje između 2016. i 2020. godine, navodi se u saopštenju te organizacije za pružanje pomoći.

Dvije trećine napada, saopštava ICRC, dogodilo se se u Africi i na Bliskom istoku, uključujući Avganistan, Demokratsku Republiku Kongo, Izrael i okupirane teritorije i Siriju.

Broj je vjerovatno veći od onog navedenom u tabeli, tvrdi organizacija, zbog izazova akumuliranja podataka u zonama sukoba.

Pandemija korona virusa nije usporila napade. U saopštenju se navodi da je između februara i jula 2020. godine ICRC “zabilježio 611 nasilnih incidenata nad zdravstvenim radnicima, pacijentima i medicinskom infrastrukturom povezanim sa odgovorom na Covid 19, oko 50 procenata više od projseka”. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje