Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni aerodrom Tuzla očekuje povećanje broja putnika i letova

Preuzmite sliku

Podrška Vlade TK razvoju i poslovanju Međunarodnog aerodroma Tuzla.

„Imajući u vidu strateški značaj Međunarodnog aerodroma Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona će podržati poslovanje i razvojne planove ovog javnog preduzeća. Ipak danas moramo istaknuti i da smo Aerodrom zatekli u stanju koje ilustruje nedomaćinski dosadašnji odnos prema ovom projektu, krucijalnom za razvoj Tuzlanskog kantona“, kazao je tokom današnje posjete Međunarodnom aerodromu Tuzla premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

 • Tokom današnjeg sastanka mogle su se čuti i riječi razumijevanja s obzirom na uslove pandemije i činjenicu da se dijelom i zbog takvih uslova, mogao očekivati pad u poslovanju.

  Ali to ni u kojem smislu ne može biti opravdanje za inertnost prethodnih uprava, rečeno je danas. Ono što ohrabruje jeste iskazana spremnost da Vlada TK intervenira i pomogne stabilizaciju poslovanja Aerodroma. S tim u vezi Izmjenama i dopunama Kantonalnog budžeta za 2022. godinu planirano je povećanje sredstava planiranih za podršku rada Međunarodnom aerodromu Tuzla.

 • „Imajući u vidu sve navedeno, ali i značaj kojeg Aerodrom ima za razvoj i društvene tokove Tuzlanskog kantona, Vlada je Rebalansom budžeta predvidjela za milion KM više sredstava za Međunarodni aerodrom Tuzla. To je pokazatelj našeg opredjeljenja i volje, a od sadašnje Uprave očekujemo da trudom, energičnošću, zalaganjem i odgovornim odnosom opravdaju ukazano povjerenje“, zaključio je danas premijer Halilagić.

  Osim izazova s kojim se Aerodrom susreće u radu, danas je razgovarano i o razvojnim projektima.

 • „Već u prvih mjesec dana mi smo analizirali stanje u Aerodromu. Evidentni se problemi mogu vidjeti i iz njihovog bilansa, pa smo kroz Rebalans predvidjeli dodatna sredstva kao pomoć Aerodromu za normalno funkcionisanje tokom 2022. godine. A ono što smo dalje uvidjeli jesu neophodnosti razvoja, tj. izgradnje trećeg gate-a, kvalitetnijeg uređenja parkinga, završetak izgradnje atrija. U saradnji sa Vladom Federacije BiH smo dogovorili i na pragu smo da riješimo i te probleme“, kazao je resorni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mustafa Šakić, dodajući da postoji i izazov rješavanje šume koja izrasta i koja zaklanja prilazna svjetla pisti Aerodroma.

  „Taj problem je u fazi rješavanja i tu je aktivno učešće uzelo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, te se nadamo skorijem pronalasku načina za rješavanje i ovog problema“, zaključio je ministar Šakić.

 • Tuzlanska zračna luka već bilježi određene pozitivne pomake i rast broja putnika u odnosu na period pandemije. Uz Wizzair i proširenje postojeće saradnje i drugi avioprijevoznici izrazili su želju za uspostavu saradnje i otvaranje novih zračnih linija koje će bolje povezati Tuzlanski kanton. V.d. direktora JP Međunarodni aerodrom Tuzla Dževad Halilčević izrazio je zahvalnost premijeru Halilagiću i ministru Šakiću za današnju posjetu Aerodromu, te pažnju koju su mu posvetili u proteklom periodu stvarajući pretpostavke za dalji razvoj.

 • „Ovo je prva posjeta kantonalnog premijera u protekle tri godine ovom javnom preduzeću i to je već značajan pokazatelj. To nam mnogo znači jer prognoze govore da predstojeće ljeto treba da donese povećanje broja putnika i letova, a time i povoljnije utječe na rad i poslovanje Aerodroma.

  U tom smislu, zahvalni smo Vladi na danas iskazanoj podršci, kako u pogledu sanacije poslovanja, tako i realizacije razvojnih projekata, koji bi ovu zračnu luku mogli podići i na jedan znatno viši nivo“, kazao je na kraju današnjeg sastanka direktor Halilčević.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje