Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Cilj je 700 do 800 hiljada putnika godišnje

Preuzmite sliku

Svi radovi na terminalu i atriju ukopno bi trebali koštati oko 6,8 miliona KM

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) dobio je novi treminal, što će za putnike značiti potpuno drugačiji ugođaj prilikom putovanja, posebno kada opremanje bude u potpunosti završeno. U narednih mjesec dana trebala bi početi i izgradnja atrija.

 • – Na terminalu još uvijek nisu okončani unutrašnji radovi, odnosno uređenje enterijera. Između, ostalog očekuje nas nabavka pokretne trake, da bi efikacnije mogli odgovoriti na priliv putnika i njihovog prtljaga. Svi građevinski radovi su okončani – kaže direktor MAT-a Rifet Karasalihović.

  Ono što već sada znači veliku promjenu za putnike su uređena čekaonica, nova check-in zona te kafe bar.

  – Naredni korak za nas je izgradnja atrija. Tenderska procedura za izgradnju je okončana i nadamo se da ćemo izvođače radova uvesti u posao krajem aprila ili početkom maja. Sada čekamo hoće li se neko žaliti pred potpisivanje ugovora, ukoliko ne bude žalbi, počet ćemo sa radovima. Svi radovi na terminalu i atriju ukopno bi trebali koštati oko 6,8 miliona KM – kaže Karasalihović.

 • Novi terminal ima površinu od 2.800 kvadratnih metara, dok je u 900 kvadratnih metara atrija, planirano da se smjeste suvenirnice, rent-a-car agencije, turističke agencije, što će dodatno rasteretiti terminal.

  Prije ovih radova, ističe direktor, aerodom je imao kapacitet 50 do 60 hiljada putnika, a sada ćemo ga podići na 700 do 800 hiljada godišnje.

  – U jednom vršnom satu sada ćemo moći opslužiti dva putnička aviona, tipa Airbusa 320 sa 180 sjedišta, što znači maksimalno 720 putnika. Prije smo mogli primiti jedan avion, a i to je predstavljao problem – pojašnjava Karasalihović.

  Prošle godine je kroz MAT prošle više od 102 hiljade putnika, a plan za ovu godinu predviđa povećanje tog broja za sedam posto. (Faktor.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje