Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Medicinski radnici su dosta iscrpljeni, nastupio je “burnout”

Preuzmite sliku

U posljednja 24 sata u BiH potvrđen je 751 novi slučaj zaraze korona virusom, 31 osoba preminula je od posljedica kovida ‘19.

Kliničke slike oboljelih u ovom valu pandemije identične su onima u prošlom, saglasni su stručnjaci. Vakcinisani pacijenti rjeđe obolijevaju i bolje podnose infekciju. Ono što zabrinjava jeste da su medicinski radnici u nekoj vrsti “burnouta” s obzirom na trajanje pandemije.

Simptomi zaraze covid-19 virusom u trenutnom valu pandemije su curenje nosa, glavobolja i povišena temperatura. Prim. dr. Nazif Derviškadić, šef Infektivnog odjela Kantonalne bolnice u Mostaru ističe da su kliničke slike hospitaliziranih identične kao u trećem valu, te da u većem procentu obolijevaju nevakcinisane osobe.

“Veoma su rijetki oni koji vakcinisani, a da obole od covid infekcije, a i ako obole imaju bolju prognozu, bolji klinički tok”, pojasnio je.

U Kantonalnoj Bolnici Zenica hospitalizirana su 42 pacijenta, 10 na intezivnoj njezi, šest na respiratoru. Kliničke slike su srednje teške i teške, iz kategorija osoba koje imaju rizična oboljenja. Manji broj hospitaliziranih je vakcinisano i oni bolje podnose Covid-19 nego osobe koje nisu imunizirane protiv koronavirusa, naglasio je direktor Kantonalne Bolnice Zenica, Rasim Skomorac.

“Ono što stalno moramo ponavljati da ovo traje već skoro dvije godine, medicinski radnici su dosta iscrpljeni, nastupilo je određeno zasićenje ili kako bi rekao moderno nastupio je “burnout”, tako da mnogi ljudi su na izmaku snaga i to je ono što je najveći problem, predugo ovo sve skupa traje, poseban režim rada, posebni zahtjevi na poslu i to je ono što je najveći opterećujući faktor”, kazao je Skomorac.

Dr. Jasmina Ćorović-Kuburović, specijalista interne medicine naglašava da je delta val puno zarazniji nego što je to bio slučaj u trećem valu pandemije.

“U kliničkoj slici razlika je što su kašalj i gubitak mirisa manje učestali, dok su curenje nosa, glavobolja i povećana temperatura više izraženi. Da objasnimo pacijentima, razlika je u tome što je početak bolesti uglavnom nešto blaži, međutim komplikacije su jednako rasprostranjene, jednako rizične, kao i jednako opasne”, kazal je.

“Moja poruka narodu je: ‘Vakcinišite se, to je jedini lijek protiv korone'”, kazao je Derviškadić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje