Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Medicinski potpomognuta oplodnja: Dijete u BiH privilegija bogatih i kreditno sposobnih (VIDEO)

Preuzmite sliku

Neophodno je u što kraćem periodu donijeti zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji kojim će se olakšati liječenje, a pacijenti zaštititi od zloupotreba – istaknuli su iz Sarajevskog otvorenog centra, a u ime Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Centar je uradio uporednu analizu dva zakonska rješenja o biomedicinski potpomognutoj oplodnji – SDP-ovog iz 2013. godine i Vlade Federacije iz 2017. godine i podijelio ih zastupnicima u Federalnom parlamentu.

U uporednoj analizi se među ostalim dodaje da je pohvalna inicijativa Vlade Federacije BiH da se zakonom definira broj postupaka koji se mogu obaviti na teret Zavoda Zdravstvenog Osiguranja kako bi parovi u svim kantonima dobili podjednak tretman.

Indiana Husić-Šabanović iz udruženja “Fertilitas” prošla je kroz deset postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, a svaki postupak koštao je više od 5.000 KM. Od države porodice Šabanović nije dobila pomoć čak ni u vidu porezne olakšice.

Ipak Indiana i njen suprug nisu odustajali u namjeri da se ostvare kao roditelji. Danas je Indiana ponosna majka blizanaca.

“Dizali smo jedan, drugi, treći kredit. Potrošili kako svoju tako i ušteđevinu naših roditelja ali smo ipak nakon 12 godina braka ipak uspjeli da se ostvarimo u ulozi roditelja. Krajem prošle godine uspjeli smo da otplatimo kredit i sada zvanično i drugi blizanac pripada nama” – kazala je Indiana Husić-Šabanović.

Priču Indiane Husić-Šabanović inače osnivačice Udruženja “Fertilitas” koje okuplja oko 300 parova s problemima neplodnosti možete pogledati i u emisiji Kontekst emitovanoj na AJB u decembru mjesecu 2017. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje