Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Medicinske sestre i tehničari stavljeni su pod veliki pritisak

Preuzmite sliku

Medicinske sestre i tehničari stavljeni su pod veliki pritisak – istakla je Sabina Čolić predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara koja samo u Zeničko-dobojskom kantonu okuplja oko 2.250 medicinskih sestara, tehničara i babica.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva kaže da su medicinske sestre – tehničari najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu – u svijetu ih ima preko 30 miliona, u Bosni i Hercegovini dvadesetak hiljada.

– Puno su izloženi stresu, “sagorjevanju” na poslu, infekcijama, svjedočimo i nekoliko smrtnih slučajeva kolega, što znači da je sve to nenadoknadiv gubitak za sve nas. U odgovoru na ovaj veliki pritisak, mi smo najbrojniji pružaoci usluga. Na čelu te brobe medicinske sestre i tehničari su se pokazali ko su, šta rade i zašto je vrlo važno da se ulaže u taj važan resurs – rekla je Čolić.

Međunarodno vijeće sestara-tehničara (ICN) koje čini 130 nacionalnih udruženja iz cijelog svijeta ove godine je za obilježavanje svog datuma odabralo slogan “Glas da povede – vizija zdravstvene njege budućnosti

Svjetska udruženja medicinskih sestara i tehničara u posljednje vrijeme sve više prepoznaju sestrinstvo u javnom zdravstvu, “Public health nursing“, za što kod nas još uvijek nema adekvatnog prijevoda.

– Ono ustvari na jednom mjestu okuplja sve aktivnosti medicinskih sestara i tehničara generalno u javnom zdravstvu, od preventivno-promotivnog rada s djecom, porodicama, različitim grupama stanovništva, na radnom mjestu, u školama, u vrtićima i slično. Upravo su oni doprinijeli razvoju novih metodologija, koje se provode u ovim pobrojanim institucijama i ustanovama, te time direktno radili na smanjenju i sprečavanju širenja Covid-19 pandemije rekao je načelnik Službe za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Nino Hasanica.

Prosjek zaraženih zdravstvenih radnika kreće se i do 30 posto svih zdravstvenih radnika. Više od 80 posto medicinskih radnika ima evidentirane mentalne probleme usljed preopterećenja i rizika na poslu.

Procjena ICN-a je da će globalno do 2030. nedostajati više od 13 miliona medicinskih sestara. Razlozi za ovu crnu statistiku su i podatak da će u narednih deset godina jedna od šest medicinskih sestara otići u penziju (potrebno obrazovati skoro pet miliona osoba), a dodatno je zabilježen i do sad najveći odlazak iz profesije, usljed profesionalnog stresa i opterećenja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je dala nekoliko preporuka poput ulaganja u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu, te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za daljnji razvoj sestrinske profesije u budućnosti, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje