Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Matijević: Neodgovorni pojedinci ugrožavaju zdravlje stanovništva

Preuzmite sliku

Vršilac dužnosti glavnog zdravstvenog inspektora RS Milica Matijević rekla je da su u proteklih godinu dana zbog kršenja epidemioloških mjera izrečene kazne u ukupnom iznosu od 1.087.000 KM, dok je za 71 objekat izrečena mjera privremene zabrane rada.

Matijevićeva je rekla da je u proteklih godinu dana izvršeno ukupno 54.159 inspekcijskih kontrola poštovanja epidemioloških mjera, u kojima je u 872 slučaja utvrđeno kršenje mjera.

“Kada analiziramo broj izvršenih kontrola i broj kontrola sa nepravilnostima, možemo generalno reći da su privredni subjekti pokazali spremnost za saradnju i prihvatanje mjera kojih treba da se pridržavaju u radu. Međutim, problem predstavljaju neodgovorni pojedinci koji nisu dovoljno ozbiljno shvatili ovu situaciju i koji svojim ponašanjem ugrožavaju zdravlje stanovništva, ali i rad poslovnih subjekata koji poštuju mjere”, rekla je Matijevićeva za “Glas Srpske”.

Ona je navela da je razočaravajuće da jedan isti subjekat u više navrata bude zatečen u prekršaju.

Matijevićeva kaže da su to krajnje neodgovorni pojedinci koji sada već svjesno krše epidemiološke mjere, jer su nakon godinu dana svi veoma dobro upoznati sa svojim obavezama i ne može se govoriti o slučajnim propustima.

Govoreći o padu discipline u vezi sa sprovođenjem epidemioloških mjera, ona je naglasila da razumije da je privrednim subjektima poslovanje otežano, da su u finansijskom smislu u zaista izazovnoj situaciji, ali da realnost ne dozvoljava drugačije ponašanje.

Matijevićeva kaže da su u kontrolama sprovođenja epidemioloških mjera angažovani inspektori i RS iz svih 13 inspekcijskih sektora, na raspolaganju je oko 140 inspektora, čiji rad je organizovan u smjenama, u radne dane i dane vikenda.

Ona je navela da je bilo slučajeva verbalnih napada na inspektore, fizičkog nasrtanja, prijetnji i slično, te da im veliku pomoć u radu od prvog dana pružaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, bez čijeg prisustva, kaže, pojedine kontrole ne bi mogle biti izvršene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje