Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Matematičari sa diplomama iz Brčkog u velikom problemu

Preuzmite sliku

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je Srni da su za nastavnike u Srpskoj koji rade u školama sa diplomama privatnih fakulteta iz Brčkog koji nemaju dozvolu za rad, odgovorni direktori koji su ih primili na posao.

Malešević je rekao da osobe koje na ovaj način završe fakultete imaju velikih problema, kako u Republici Srpskoj, tako i u Srbiji, Crnoj Gori, te pokušavaju na razne načine da verifikuju te diplome.

“Znam da su na Prirodno-matematičkom fakultetu /PMF/ odbili da takvi studenti polažu stručni ispit, što znači da oni poslije godinu dana, ako nemaju položeni stručni ispit, moraju dobiti otkaz u školama u kojima rade”, napomenuo je Malešević.

Malešević je dodao da se rješenje mora tražiti u okviru škola i Ministarstva prosvjete i kulture.

“Škole su već dobile uputstva, te bi u skladu sa tim trebalo i da se ponašaju”, rekao je ministar prosvjete i kulture.

On je ocijenio da su direktori “u startu napravili grešku jer se nisu dovoljno raspitali o diplomama tih nastavnika, te vjerovatno zbog nedostatka kadra matematičara i nastavnika fizike posezali za tim da prime te ljude”.

Malešević smatra da je bolje da su primljeni apsolventi PMF-a nego profesor fizičkog koji je otišao u Brčko i na brzinu dobio diplomu profesora matematike.

“Ima oko 80 profesora koji su završili nešto drugo ili bili na putu da završe fakultet, ali su negdje malo zaglavili, te otišli na ova dva fakulteta u Brčkom gdje su na brzinu stekli zvanje profesora matematike i fizike”, rekao je Malešević.

Prema dopisu, dodao je on, koje je Ministarstvo dobilo u aprilu iz Brčkog, ti fakulteti nemaju dozvolu za rad niti su akreditovani, iako prema zakonu sve visokoškolske ustanove moraju biti akreditovane.

“Na stranici Agencije za akreditaciju BiH, koja je nadležna za Brčko distrikt, nema tih fakulteta, što znači da ne bi mogli ni da izdaju diplome”, napomenuo je Malešević.

Prema pisanju medija, nastavnicima u Srpskoj koji rade u školama sa diplomama privatnih fakulteta iz Brčkom nad glavom vise otkazi jer je Ministarstvo prosvjete i kulture u aprilu dobilo dopis Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčkog u kojem se navode razlozi zbog kojih Evropskom univerzitetu i Internacionalnom univerzitetu iz Brčkog nisu izdate dozvole za rad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje