Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

”Marš mira 2020” kreće ujutro sa Crnog vrha: Organizatori pozivaju na poštivanje mjera protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

“Marš mira 2020”, iako u otežanim uslovima u organizacijskom smislu zbog pandemije koronavirusa, sutra 8. jula će krenuti u 9 sati sa Crnog vrha, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizatori navode kako zbog cjelokupne situacije oko epidemije koronavirusa učesnici nisu u mogućnosti krenuti iz Nezuka kao proteklih godina, no važno je da “Marš mira” bude održan s ciljem sjećanja i odavanja počasti svima onima koji nisu preživjeli put smrti u julu 1995. godine, kao i odavanja poštovanja preživjelima.

Ovogodišnji “Marš mira” će takođe biti održan u tri etape, tako da će sutra učesnici prenoćiti u Glodima gdje će biti formiran kamp. Drugu noć (9. jula) kamp će biti formiran u Mravinjcima. Dolazak učesnika Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari očekuje se u poslijepodnevnim satima 10. jula.

“Na čelu Marša mira u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari ući će majke Srebrenice. Ovim činom ukazujemo na njihovu borbu za istinu i pravdu svih godina koje su iza nas. Molim učesnike ovogodišnjeg Marša mira da budu dostojanstveni, da se pridržavaju svih pravila i uputstava kako bi sve proteklo u najboljem redu. Posebno se to odnosi na pridržavanje mjera s ciljem prevencije širenja koronavirusa, kao što je nošenje maske i držanje fizičke distance. Obzirom da će najveći broj učesnika Marša mira biti ljudi koji su preživjeli put smrti iz jula 1995. godine ne sumnjam da će biti odgovorni prema sebi, ali i prema drugima”, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine.

Dodao je kako će timovi doktora i ostalih službi biti na terenu, i pružit će svim učesnicima adekvatnu podršku.

“Molim i sve ostale građane koji u narednim danima budu dolazili u Srebrenicu i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari da poštuju mjere. Pored toga, osim 11. jula Srebrenicu mogu posjetiti svaki drugi dan”, naglasio je Fejzić.

Sutra će članovi Organizacionog odbora na čelu sa predsjednikom Fejzićem odati počast narodnom heroju kapetanu Hajrudinu Mešiću i komandantu Ejubu Goliću. (Foto: Mirela Bektić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,