Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Marš “Besmrtni puk” u Banjaluci: Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Preuzmite sliku

Formiranjem kolone marša “Besmrtnog puka”, na Trgu Krajine u Banjaluci počela je centralna manifestacija povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Kolona je krenula prema Trgu palih boraca NOR-a gdje je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik žrtvama fašizma, obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

U koloni su i predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, delegacija Vlade Republike Srpske, ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, a učesnici nose slike svojih predaka, učesnika Drugog svjetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsjećanja na vojnike i civile iz NOR-a koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Marš “Besmrtnog puka”, koji se održava u više od 500 gradova svijeta, u Banjaluci je organizovan treći put. Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Drugi svjetski rat bio je u historiji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob, u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,