Ponedjeljak, 3. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Marko Škrbić, budući diplomirani grafički dizajner ne brine za sutrašnjicu: Posla uvijek ima

Preuzmite sliku

Marko Škrbić iz Banjaluke student četvrte godine grafičkog dizajna na odsjeku likovne umjetnosti na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, najbolji na ovom smjeru u svojoj generaciji, koji uskoro postaje diplomirani grafički dizajner ne brine za svoju budućnost jer kako kaže “posla uvijek ima”.

“Grafički dizajn je uvijek tražen, na neki način zbog toga sam prilikom upisa na Akademiju umjetnosti izabrao upravo njega. Posla uvijek ima”, rekao je Škrbić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima osim stalnog zaposlenja u nekim od firmi moguće je raditi i kao freelancer, što mu uliva dodatnu sigurnost.

 • “Generalno kada me pitaju koliko je teško studirati na Akademiji umjetnosti, smatram da što se tiče teorije uopšte nije teško nego ovdje je bitno da konstantno radite. U tome je i ta neka tajna uspjeha”, kazao je Marko Škrbić.

  Akademiju umjetnosti planira završiti u naredna dva mjeseca, a nakon toga će nastaviti školovanje odnosno upisati master u Sloveniji ili Italiji.

  Odluku o upisu grafičkog dizajna donio je kao učenik trećeg razreda Građevinske škole, nakon što se dvoumio da li da se opredijeli za to ili za arhitekturu.

  “Na neki način razmišljao sam i o tome finansijskom momentu, a to je i nešto što me zanima tako da sam spojio ugodno sa korisnim”, navodi Škrbić.

  Zbog svog izbora nije zažalio, a koliko mu odgovara ovaj studij najbolje pokazuje prosjek ocjena tokom studiranja koji je oko 9,9.

 • “Ono što mi je zanimljivo u grafičkom dizajnu jeste ta neka širina. Ljudi smatraju da je grafički dizajn rad konkretno na kompjuteru međutim grafički dizajn je dosta više od toga. Grafički dizajneri treba da se razumiju u dosta nekih drugih polja da bi mogli da stvaraju i da budu uspješni u tome”, ističe Škrbić.

  Pojasnio je da je osim poznavanja rada na računaru za grafičke dizajnere potrebno da budu dobri u slikarstvu, vajarstvo, fotografiji i u drugim oblastima.

  “Iskreno, što se mene tiče nije teško jer sve to me na neki način zanima, do sada se nisam susreo na akademiji s nečim što mi je bilo na neki način dosadno”, rekao je Škrbić.

  Ove godine je učestvovao na javnom konkursu Enterprise Development Agency (EDA) gdje su učesnici su trebali da osmisle multifunkcionalni komad namještaja za kamper. Njegovo dizajnersko rješenje na zadatu temu bila je multifunkcionalna sofa pod nazivom “SOFA PACK” koja je osvojila nagradu. Tokom protekle četiri godine studiranja dobio je mnogobrojne nagrade za svoj rad, posebno na Univerzitetu u Banjaluci.

  Studij je iskoristio i za proširenje znanja u oblasti 3D modelovanja, kada ga je profesorica Jelena Grubor sa grafičkog dizajna uputila na tu mogućnost. Projekat je realizovala bio WMTA, ustanova za stručno obrazovanje odraslih u partnerstvu sa YourJob-om, a polaznici su učili teoriju i na kraju radili na mašinama Ultimaker.

  “Smatram da 3D štampa nije neka daleka budućnost nego da je ona sadašnjost i smatram da je to jako dobro jer planiram da nastavim studije na nekom masteru konkretno što se tiče industrijskog dizajna i bilo je zanimljivo da vidimo kako taj neki objekat koji smo mi isprojektovali u Solidu, jednom od 3D programa, kako on ustvari postaje realan objekat”, istakao je Marko Škrbić.

  Izuzetno mu je drago što je tokom četvrte godine studija konstantno učestvovao u raznim projektima, jer je velika sreća vidjeti uživo svoj projekt.

  Obzirom da je grafički dizajn jedno od zanimanja za koje su mladi izuzetno zainteresovani Škrbić je rekao da oni koji žele da se bave ovim ne treba da sumnjaju u sebe i treba da pokušaju da upišu ovaj smjer odsjeka likovnih umjetnosti. Pojasnio je da je za upis potrebna prethodna priprema navodeći da je on godinu dana prije prijemnog ispita proveo crtajući i pohađajući škole crtanja.

  Velika pomoć za buduće grafičke dizajnere je i pripremna nastava koju organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje