Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Marko Divković iz Tuzle novi predsjednik Udruženja BH novinari

Novinar Marko Divković izglasan je za novog predsjednika Udruženja/udruge BH novinari (BHN), a Velida Kulenović za novu potpredsjednicu na Skupštini BH novinara održanoj danas na Jahorini.

  • udruzenje-bh-novinari
  • Na Skupštini Udruženja izabrani su i novi članovi Nadzornog i Upravnog odbora, te Novinarskog vijeća časti. Više od 50 novinara iz svih dijelova BiH koji su učestvovali u Skupštini BH novinara dali su podršku radu Udruženja/udruge BH novinari i BHN klubovima novinara kao mehanizmima za zaštitu dostojanstva profesije, medijskih sloboda, profesionalnih i radnih prava novinara.

    Ključni ciljevi u naredne četiri godine rada BHN-a biće unapređenje sindikalnog djelovanja novinara, jačanje Linije za pomoć novinarima, učešće u dopuni zakonskog okvira za medije, usavršavanje i edukacija novinara, jačanje klubova novinara, osnaživanje Fonda solidarnosti, samoodrživost Udruženja, razvoj saradnje sa udruženjima novinara iz regije i aktivnije djelovanje Novinarskog vijeća časti BHN.

    Članovi Udruženja usvojili su Izvještaj o radu Udruženja/udruge BH novinari za protekle četiri godine i Plan rada 2016-2020, te Izvještaj o radu klubova novinara i Linije za pomoć novinarima. Govoreći o radu Udruženja BH novinari, dosadašnja predsjednica Milkica Milojević je naglasila da je ponosna što je bila na čelu ovog Udruženja zadnje četiri godine i što je Udruženje ojačalo svoj uticaj u cijeloj BiH. Istakla je da je BHN u zadnje četiri godine organizovalo više od 300 različitih događaja u cijeloj BiH i da je kroz aktivnosti BHN prošlo oko 5.000 ljudi, te da je reagovalo u brojnim slučajevima kada je bilo potrebno zaštiti novinare i medijske slobode. Dodala je da novinari i danas rade u teškim uslovima i da je zbog toga bitno podržati rad BHN i nastaviti dodatno osnaživati BHN i BHN klubove novinara. Na Skupštini BHN pročitana su i pisma podrške BH novinarima koje su uputili Evropska federacija novinara, Asocijacija evropskih novinara i Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija. (bhnovinari.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje