Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Marijo Pejić novi predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća u BiH

Preuzmite sliku

Na današnjem zasjedanju 8. Sabora Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini, na kojem je obilježena i 25. godišnjica njegovog djelovanja, za novog predsjednika HNV-a BiH jednoglasno je izabran Marijo Pejić iz Sarajeva.

Pejić je rođen 6. jula 1977. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu. Diplomirao je sociologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i stekao zvanje – profesor sociologije, nakon čega je završio postdiplomski studij i stekao znanstvenu titulu magistra komunikoloških znanosti – usmjerenje odnosi s javnostima. Obranio je doktorsku disertaciju iz oblasti komunikoloških nauka i stekao zvanje doktora nauka.

Tokom svoje profesionalne karijere bio je direktor Medijskog centra HKD Napredak i radio postaje Vrhbosna iz Sarajeva, direktor Javne ustanove Bosanski kulturni centar Sarajevo (u dva mandata), direktor Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) i član Poslovodnog odbora BHRT-a, itd. Pejić je bio i član Programskog savjeta Upravnog odbora BHRT-a u dva mandata. Od prošle godine obavlja urednički posao na Federalnoj televiziji.

Autor, medijski promotor, scenarist i producent je više od osam stotina različitih kulturno-umjetničkih i obrazovnih manifestacija. Bio je član Crkvenog medijskog odbora za doček pape Franje u BiH. Dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada, priznanja i zahvalnica. Autor je velikog broja znanstvenih i stručnih knjiga i radova. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca KRUG 99 i drugih nevladinih organizacija.

Jednoglasno su izabrani i članovi novog saziva Upravnog odbora HNV-a BiH: Igor Kamočaji, Ivo Marković, Petar Matanović, Marinko Pejić, Luka Brković, Ivo Komšić, Biljana Miketin, Ivana Krstanović, Stipe Prlić i Martin Tais.

Na Saboru je usvojena i Deklaracija HNV-a BiH i novi Statut, saopćeno je iz te organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje