Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Manje od mjesec dana ostalo je do početka nove školske godine: Još uvijek nema odluke o načinu na koji će se odvijati nastava

Preuzmite sliku

Nevladina organizacija Save the Children apeluje da je u Bosni i Hercegovini od ključne važnosti razmotriti svaku mogućnost za povratak učenika u školske klupe, uz pridržavanje zaštitnih mjera.

Organizacija podsjeća da je manje od mjesec dana ostalo je do početka nove školske godine u BiH, a obrazovne vlasti još uvijek nisu donijele odluke o načinu na koji će se odvijati nastava.

“Ovo je presudan trenutak da se poduzmu koraci za ublažavanje dalekosežnih posljedica koje bi mogle trpjeti čitave generacije zbog uticaja pandemije COVID-19 na obrazovanje. Više od godinu dana, stotine miliona djece širom svijeta nema pristup kvalitetnoj nastavi. Žrtvovano je na hiljade školskih časova kako bi se čovječanstvo zaštitilo od bolesti. Sada je vrijeme da zaštitimo generacije djece i mladih”, poručuju iz organizacije.

Navode da su očigledne posljedice koje pandemija COVID-19 ostavlja na učesnike u obrazovnom procesu.

“Generacijama djece uskraćena je mogućnost kvalitetne socijalizacije i druženja, što je ostavilo traga i na mentalno zdravlje. Strah, anksioznost i nedostatak sna najčešći su problemi s kojima se suočavaju djeca i odrasli. Učenici i učenice, nastavno osoblje i roditelji kažu da su na ivici snaga”, navodi Save the Children.

Tvrde kako je online nastava donijela mnoge izazove, te se poziva na istraživanje Ujedinjenih nacija provedeno među domaćinstvima u BiH, prema kojem 42 posto ispitanika smatra da je niži kvalitet interakcije s nastavnicima najveći problem.

Usljed siromaštva, nedostatka pristupa internetu i potrebnoj opremi, ili drugih okolnosti, mnoga djeca nisu mogla pohađati online nastavu. Vjerovatnoća da će djeca iz ranjivih kategorija pohađati online nastavu je tek 28 posto, pokazalo je pomenuto istraživanje.

“Save the Children želi skrenuti pažnju na neophodnost odlučnijeg stava obrazovnih vlasti po pitanju budućnosti generacije učenika, te kao partner nudi pomoć u tome. Siguran povratak svakog djeteta u školu treba biti na vrhu prioriteta, a u kriznim situacijama važno je obezbijediti jednako kvalitetno obrazovanje”, ističe Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan.

Save the Children poziva obrazovne djelatnike, donosioce odluka, roditelje, učenike i širu javnost da zajedničkim naporima zaštite obrazovanje od posljedica pandemije COVID-19 i svakom djetetu omoguće pristup kvalitetnoj nastavi, bez obzira na okolnosti.

“Vrijeme je da obezbijedimo siguran povratak u školu za svako dijete”, poručuju iz organizacije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,