Srijeda, 22. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Manje od jedne desetine stanovnika odlučilo o sudbini svih u BiH

Brojanje glasova općih izbora 2018. godina polako se privodi kraju. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će u skladu sa članom 5.29 Izbornog zakona BiH u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate Općih izbora održanih u BiH 07.10.2018. godine.

Neke političke stranke su, prema tvrdnjama CIK-a, preuranjeno podnijele zahtjeve za ponovno brojanje. Predsednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, Branko Petrić, izjavio je tokom izborne noći da je na izborima u BiH glasalo 53,26% od ukupnog broja birača, ali da nedostaju podaci sa još nekih biračkih mjesta pa se očekuje da će izlaznost biti za oko dva procenta veća.

Ukupan broj važećih glasačkih listića, na dan 10.10.2018., za tri člana Predsjedništva BiH je 1.497.247 (884.027 u Federaciji BiH i 613.220 u Republici Srpskoj). Prema preliminarnim rezultatima novi članovi Predsjedništva BiH su: Šefik Džaferović sa osvojenih 189.260 glasova birača iz Federacije BiH, Željko Komšić kojeg je podržalo 196.386 birača iz Federacije BiH i Milorad Dodik sa osvojenih 329.574 glasova iz Republike Srpske.

Tužna bosanskohercegovačka priča u brojkama počinje i završava sa činjenicom da je samo desetina stanovništva odlučila o sudbini cijele države. Za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda glasalo je ukupno 9.05% od ukupnog broja osoba koje su imale pravo glasa u Federaciji BiH (2.092336), a za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda glasalo je ukupno 9.39% osoba koje su imale pravo glasa u Federaciji BiH dok je za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda glasalo ukupno 26.14% glasača iz Republike Srpske.

Procenti osvojenih koje objavljuje Centralna izborna komisija odnose se na ukupan broj osoba koje su glasale za članove Predsjedništva BiH (36.80% za Džaferovića, 46.78% za Komšića i 53.74% za Dodika), ali ne smijemo zaboraviti da će ovi članovi Predsjedništva BiH predstavljati sve one koji imaju pravo glasa i nikako samo one koji su glasali za njih i čiji su listići važeći.

U Republici Srpskoj je jedna četvrtina osoba koja ima pravo glasa odlučila da će član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda biti Milorad Dodik.

Kada se sve podvučemo, oduzmemo i saberemo manje od jedne desetine osoba iz FBiH i jedna četvrtina iz RS-a koje imaju pravo glasa odlučila je ko će biti član Predsjedništva BiH i zastupati interese Bosne i Hercegovine odnosno svih građana ove države. (Fokus.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,