Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Manja grupa bivših boraca na protestima ispred Vlade FBiH

Preuzmite sliku

Ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu okupilo se desetak pripadnika boračkih udruženja okupljenih oko Savjeta branilaca Federacije sa, kako su kazali, zahtjevom od nadležnih da riješe status najugroženijih pripadnika boračke populacije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Senad Bajrić, predsjednik Regionalnog udruženja organizatora otpora Krajine, izjavio je kako je Savjet branilaca Federacije usaglasio rezoluciju kojom traži ispunjenje zahtjeva koji se odnose na zbrinjavanje ugroženih boraca.

Predstavljam deset općinskih organizacija, koliko imamo ljudi to je manje bitno u odnosu na projekte koje smo pokrenuli, a to je rezolucija koja je usvojena od strane 60 boračkih organizacija iz cijele BiH. Mi smo na osnovu zahtjeva vezanih za rješavanje projekta za smanjenje suicida tražili da vlada prihvati naš savjet branitelja formiran na nivou federacije, da upriliči sastanke kako bi prezentirali svu problematiku za najugroženiju kategoriju boračke organizacije, rješavanje nihovog socijalnog i statusnog problema“, rekao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, na području cijele BiH djeluje najmanje 1.500 boračkih udruženja, ali nisu svi nosioci projekta.

Nosioci projekta su borci. Kontinuirano, ako uzmemo u obzir u zadnjih 20 godina, za stanje boraca odgovorni su, prije svega, Ministarstvo za pitanje boraca, a i boračka udruženja. Ta boračka udruženja troše oko 100 miliona KM na finansiranje svog rada, od toga borci nemaju ništa. Mi tražimo da se ta sredstva i druga koja se nepravedno koriste, da se preusmjere i daju na borački dodatak kako bi imali primanja i rješavali egzistencijalne probleme“, istakao je Bajrić.

Na pitanje novinara zašto je ranije najavljen masovni protest boraca za danas, Bajrić je istakao kako će to takvog protesta doći.

Mi smo došli autima, ali očekujemo da će doći oko 1.500 učesnika, zajedno se okupljaju i doći će ovdje“, zaključio je Bajrić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje