Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mandić: U FBiH u protekla 24 sata potvrđeno 45 novih slučajeva

Preuzmite sliku

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da je u Federaciji BiH ukupno testirano na koronavirus 3.771 osoba, a potvrđenih je 416 slučajeva.

Dodao je da je u proteklih 24 sata testirana 451 osoba i da je potvrđeno je 45 novih slučajeva, te da će rezultati testiranja koja su toku biti poznati do kraja dana.

Ministar Mandić je naveo da su ukupno u Federaciji BiH hostpitalizirana 64 pacijanta, a od toga je šest teže oboljelih i nalaze se na respiratoru.

– Ovo je sasvim sigurno jedna od najvećih javnozdravstvenih globalnih kriza u modernoj povjesti i ona predstavlja izazov za cijelo društvo, a tako i za zdravstveni sustav koji je mobiliziran praktično od siječnja i od tada mi donosimo naredbe, preporuke – dodao je Mandić prilikom redovnog obraćanje predstavnika federalnih institucija.

Podsjetio je da je 16. marta proglašeno stanje nesreće i ingerencije u upravaljanju krizom preuzeo je Stožer civilne zaštite i od tada oni donose odluku, a Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva ima savjetodavnu ulogu.

– Upravljamo ovom krizom na taj način da želimo da nam se pojavi što manje oboljelih i da bi zdravstveni sustav na takav broj oboljelih mogao odgovoriti i zato jedini izlaz su savjeti i preporuke koje stalno ponavljamo – naveo je Mandić.

Medicinske opreme nikada nije dosta, kazao je ministar Mandić odgovarajući na novinarsko pitanje, te dodao da je na tržištu veliki problem nabavka zaštitne opreme.

– Mi smo na vrijeme reagovali, upozorili smo da se ta oprema nabavlja i trudimo se koliko možemo. Oprema se troši i menadžment zdravstvenih ustanova bi trebalo da vodi računa o kompletima za zaštitu – kazao je Mandić dodajući da su dobili dovoljan broj testova. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,