Ponedjeljak, 13. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mandić: Ove sedmice se razmatra pitanje otvaranja vrtića u FBiH

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić poručio je danas, tokom redovnog obraćanja javnosti FBiH, da građani ublažavanje mjera ne shvate kao da je u potpunosti prestala pandemija koronavirusa te da i dalje poštuju mjere i preporuke, javlja Anadolu Agency (AA). 

“Ublažavanje mjera koje je nastupilo i koje ćemo dalje provoditi nemojte shvatiti kao da je apsolutno prestala pandemija COVID-19 i molim vas da se i dalje pridržavate mjera koje vam nalaže struka, a to su socijalna distanca, nošenje maske i rukavica i neokupljanje većeg broja ljudi, jer tako pogodujemo širenju pandemije i može nam se desiti da imamo veći broj oboljelih i da zdravstveni sustav ne može odgovorit na toliki broj oboljelih”, rekao je Mandić.

Posebno je upozorio građane da poštuju mjere i preporuke tokom predstojećih prvomajskih praznika.

“Mjere jesu ublažene i bit će i dalje, ali nemojte to shvatiti kao aspolutnu slobodu i nemojte to shvatiti pogotovo sad za prvomajske praznike i da se okupljate i da budete blizu jedan drugom, jer tako samo možete pogoršati situaciju”, kazao je Mandić.

Na pitanje o tome kada bi djeca mogla krenuti u vrtiće, istakao je da još nije razmatrano ovo pitanje.

“Mada će sigurno ove sedmice to doći na red da se razmatra i vidjet ćemo šta kažu naši stručnjaci i da li ćemo proporučiti da se otvore vrtići ili ne. Pratit ćemo epidemiološku situaciju pa ćemo odlučiti o tome”, kazao je Mandić.

Na pitanje o slučaju nabavke 100 respiratora koja je realizovana preko Poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina”, Mandić je podsjetio da je Tužilaštvo otvorilo predmet i tome i da ne bi trebalo komentarisati podatke.

“Oni će utvrditi činjenice. Ali ponavljam da ministarstvo zdravstva nije uključeno u Federalni štab Civilne zaštite, mi smo samo savjetodavni organ, dajemo preporuke Federalnom štabu Civilne zaštite, nismo upućeni u navedeni slučaj i tako da to ne bih komentarisao, a pogoto kad je predmet istrage, onda istraga treba da dovrši svoj posao”, rekao je ministar Mandić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje