Petak, 29. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mandić: Cilj nam je postaviti zdravstvo u prioritet svih politika u BiH

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je kako se zdravstvo ne može promatrati odvojeno od cjelokupnog stanja u državi te kako se ono mora primjereno pozicionirati unutar društveno-političkog uređenja, a da se to nastoji uraditi kroz integrisanu strategiju razvoja Federacije BiH koja se priprema.

“Finansijska, ekonomska, privredna, kao i politička situacija utječu i na stanje u zdravstvu. Uprkos realnim problemima kvaliteta našeg zdravstvenog sistema je na zavidnom nivou. Fokusirani smo na stabilizaciju i unaprjeđenje finansiranja sistema i uspjeli smo napraviti iskorake u tom pravcu”, kazao je ministar Mandić, saopšteno je iz Ureda za informisanje HDZ-a BiH.

Mandić navodi kako je transfer iz Proračuna FBiH za federalni fond solidarnosti povećan za 2,5 miliona maraka što je, po njegovim riječima, omogućilo uvođenje novih lijekova na listu.

“Proširujemo i Listu lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja novim lijekovima. Kontinuirano radimo na tome da se stepen usluga ne smanjuje, nego ih povećavamo, a potvrda visokog nivoa usluga koje pruža Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar je i potpisani sporazum s Republikom Hrvatskom o zbrinjavanju hitnih slučajeva s područja dvije županije iz RH upravo u SKB-u Mostar”, istaknuo je ministar Mandić.

Dodao je kako je Vlada FBiH, na prijedlog Ministarstva zdravstva FBiH, usvojila i u Parlament uputila Zakon o finansijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova.

“Njegovo usvajanje je temelj za daljnje aktivnosti oko saniranja dugova i reformi finansiranja zdravstvenog sistema na području Federacije. Cilj nije samo finansijska potpora, nego i otklanjanje uzroka nastalih dugovanja, postizanje stanja likvidnosti i solventnosti javnih zdravstvenih ustanova, kao i povećanja kvalitete i učinkovitosti u pružanju zdravstvenih usluga”, naglasio je ministar Mandić.

Također je naveo kako su u okviru projekta sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, a uz potporu Vlade Švicarske, 1.223 zdravstvena radnika iz porodične medicine edukuje za standardizirane preventivne usluge u području procjene i upravljanja rizicima za kardiovaskularna oboljenja, te je pristup ovako standardiziranim uslugama omogućen u 73 doma zdravlja u Federaciji BiH.

“I u narednim aktivnostima cilj nam je stabilizacija i unaprjeđenje finansiranja zdravstvenog sistema, postavljanje zdravstva u prioritet svih politika te razvoj i unaprjeđenje kvalitete i dostupnosti zdravstvenih usluga na sva tri nivoa zdravstvene zaštite”, istaknuo je ministar Mandić, navodi se u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje