Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

”Mama ko će meni frizuru da napravi za školu?”: Trgovci iz Živinica i večeras će spavat pod vedrim nebom u Tuzli (FOTO)

Preuzmite sliku

Trgovci Gradske pijace iz Živinica, koji su se juče okupili ispred zgrade Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlatražeći pravo na rad, proveli su noć ispred ove institucije, piše Tuzlanski.ba.

I danas su intervenisale ekipe hitne pomoći. Ljudi su očajni i traže podršku građana, nadležnih organa i svih ostalih kojih se to tiče.

 • zijada-sabanovic-zivinice-pijacni-radnici2
 • ”Jutro sviče, teško i sumorno izlazimo iz noći umorni, iscrpljeni. Ko bi rekao sa svojih 32 godine da ću doživjeti da pod vedrim nebom ispred kantonalne inspekcije dočekujem zoru… Najteže mi je bilo kad me moja Jasmina nazvala i pitala: ‘mama ko će meni frizuru da napravi za školu…’ Žalosno, jadno, čemerno, teško… Najmlađa sam ovdje od svih mojih kolega, teško mi jeste ali popustit ni mi nećemo” – riječi su jedne od pijačnih prodavačica iz Živinica, Zijade Šabanović.

  Danas su ih obišli predstavnici Sindikata Solidarnosti kao i predstavnici radnika Dite, te predstavnici građana ”Front slobode”, te je pijačnim prodavačima dodijeljena novčana pomoć od 190 KM.

  Putem društvenih mreža pijačni radnici se oglašavaju i apeluju na pomoć.

 • zijada-sabanovic-zivinice-pijacni-radnici
 • Podjetimo, kantonalni inspektori su sredinom maja zabranili rad trgovcima Gradske pijace u Živinicama i zatražili od njih da se registruju.

  Stotinjak trgovaca ističe da je rješavanje problema Gradske pijace u nadležnosti Kantonalne inspekcije, a iz ove institucije uvjeravaju da problem trgovaca mogu riješiti samo lokalne vlasti.

  Jedan od trgovaca Mirnes Goletić kaže da nije problem da se trgovci Gradske pijace u Živinicama registruju, ali to treba da urade svi pijačni prodavci u Federaciji BiH.

  Trgovci Gradske pijace iz Živinica tvrde da neće odustati jer samo traže pravo na rad i insistiraju da zakon bude jednak za sve, odnosno da kantonalni inspektori izreknu mjeru zabrane i na ostalim pijacama u Tuzlanskom kantonu, a ne da zakon primjenjuju samo na njima, javljaju federalni mediji.

 • pijacni-trgovci-iz-zivinica
 • Predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla rekli su juče radnicima Gradske pijace iz Živinica da njihove probleme mogu riješiti lokalne vlasti.

  “Svi problemi pijačnih trgovaca isključivo se odnose na lokalnu zajednicu, na rad opštinskih službi i Skupštine opštine”, rekao je direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković.

  Stotinjak trgovaca Gradske pijace iz Živinica smatra da je njihov problem u nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i odlučni su da ostanu ispred ove institucije u Tuzli dok se ne nađe rješenje za njihove probleme.

  Trgovci se pribojavaju da se ciljano želi zatvoriti Gradska pijaca u Živinicama, tvrdeći da njihov rad već godinama opstruišu kantonalni inspektori, vršeći stalni nadzor rada i tražeći dozvole za rad.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje