Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maloljetna lica najčešće bježe od kuće u revoltu zbog loših ocjena, sukoba sa roditeljima ili zaljubljivanja

Preuzmite sliku

Danas se završava kampanja #NemojBitiLakPlijen čiji je cilj sprečavanje vrbovanja djece na internetu.

U toku 2020. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske evidentiralo je nestanak šest maloljetnih lica, od čega su 5 djevojčica i 1 dječak. Svi maloljetnici su pronađeni živi.

“U prethodnoj 2019. godini, ukupno su zaprimljene 23 prijave o nestalim maloljetnim licima, od kojih su se tri odnosile na nestanak dječaka, a 20 djevojčica. Svi dječaci su pronađeni živi, dok je kod djevojčica 19 njih pronađeno, a za jednom se i dalje traga. Djevojčicu koja nije pronađena je odvela majka nakon svađe sa djevojčicinim ocem. Tokom 2018. godine prijavljen je nestanak 21 maloljetnog lica – tri lica muškog pola, a 18 ženskog, od toga je za dvije djevojčic više puta zaprimana prijava o nestalom licu. Od ukupnog broja nestalih, 20 maloljetnih lica je pronađeno živo, dok se jedan dječak utopio u rijeci te je naknadno pronađen njegov leš”, rekli su za BUKU iz MUP-a RS.

Dodaju da su nestala maloljetna lica većinom starosne dobi 15-17 godina, a uglavnom se radi o djeci koja su smještena u dom za nezbrinutu djecu i isti su po nekoliko puta napuštali dom, ali su svi pronađeni i vraćeni.

“Takođe, jedan broj lica ženskog pola pomenute starosne dobi, koje su odlazile od kuće, ubrzo su pronađene u društvu sa mladićima. Postoje i slučajevi prijave nestanka maloljetnog lica kada jedan od rastavljenih roditelja djece predškolskog uzrasta odvede dijete na određenu lokaciju bez znanja drugog roditelja”, ističu iz MUP-a RS.

Kažu da s obzirom na navedeno može se izvesti zaključak da su razlozi njihovog odlaska od kuće uglavnom revolt, loše ocjene i sukob sa roditeljima, kao i slučajevi kada su uglavnom ženske osobe odlazile iz emotivnih razloga kao što je zaljubljivanje u muškarce koji su u većini slučajeva dosta starije od njih.

Sprečavanje vrbovanja djece na internetu fokus je Međunarodnog dana nestale djece, a tim povodom Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao član Međunarodne organizacije „Amber Alert Jurop“ provelo je kampanju #NemojBitiLakPlijen (#DontBeAnEasyCatch), koja se završava danas, 27. maja.

“Cilj provođenja ove preventivne kampanje jeste da obrazuje djecu, naročito tinejdžere, o vrbovanju na internetu. Ovu preventivnu kampanju, koja se sastoji od animiranog videa u kojem su djeci dati vrijedni savjeti, osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica Police Expert Network on Missing Persons. Napominjemo da je Uprava kriminalističke policije Republike Srpske i dio Mreže policijskih eksperata za oblast nestale djece, a koja djeluje u okviru ‘AMBER Alert’ Evropa”, kažu iz MUP-a za BUKU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,